För elfte året i rad ska Sport & affärer utse årets idrottskommuner. Linköping är en av 30 nominerade, och en av 19 som nominerats till årets elitidrottskommun.

– Det känns roligt att ligga på topp. Det har vi gjort i några år men i år kanske vi vinner, säger kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders.

2014 kom Linköping på andraplats i tävlingen, 2015 var kommunen femma och 2016 hamnade Linköping på tredje plats. Det som brustit tidigare år är bland annat bristen på träningslokaler, någonting som kommunen nu jobbar med.

– Vi har lite slagsida då vi inte hunnit med att ordna med anläggningar, vi behöver fler inomhushallar. Men det kommer nya hallar framöver, säger Karin Olanders.

I Ekängen är det akut brist på fotbollsplaner, så pass att idrottsföreningar lägger ner, någonting som inte går hand i hand med nomineringen.

– Ekängen är ett sorgebarn. Men som stad har Linköping gott om fotbollsplaner.

För att bli en bra idrottskommun satsas det på olika sätt. Bland annat vill kommunen fokusera på anläggningar till olika sporter.

– Det är viktigt med jämställdhet och vi vill satsa på anläggningar som inte bara är anpassade till de traditionellt manliga sporterna. Smedstad ridsportcenter är ett exempel på en sådan satsning. Vi vill också stötta enskilda utövare mer, förr har mycket fokus legat på lagsporter.

Enligt Karin Olanders finns det en ny medvetenhet kring arbetet med idrott i kommunen. En strategi kring samhällsfrågor som integration, tillgänglighet och hbtq ska göra så att alla kan vara med.

– Vi vill öppna upp för fler grupper, det känns viktigt.

Förr fanns det ett mål att bli årets idrottskommun 2015. Det gick inte riktigt som planerat.

– Det är svårt med sådana mål, det beror helt på hur det gått för de andra kommunerna. Nu ska vi fokusera på att få så många som möjligt att röra på sig. Det är kul att det finns tävlingar, men det ska inte vara huvudfokus för kommunen.