Händelsen med tiggaren inträffade i tisdags på Ica Maxis parkering i Linköping. Men Anne-Maries historia börjar egentligen på Stockholms Central en vinterdag för två år sedan. Hon gick genom svängdörren när en man kom fram och försökte slita åt sig hennes halsband. Hon hade tre guldhalsband på sig den där dagen, två tjocka och ett tunnare.
– Han vred om halsbanden och drog iväg med mig. Polisen berättade efteråt att han släpat mig 200 meter. Själv tuppade jag av, berättar Anne-Marie.
Ingen runtom vågade ingripa, men någon ringde polisen och rånaren flydde. Han fick med sig ett av halsbanden och lämnade efter sig djupa ärr, både fysiska och psykiska. Anne-Marie fick skador i nacken och framför allt en rädsla som satt i länge efteråt.
Hon kunde snart återgå till sitt jobb på neonatal-IVA på US i Linköping, men hade länge en skräck för folksamlingar.
– Jag hade svårt när folk kom nära. Det är först sista halvåret som jag kunnat börja gå på möten igen och fungera normalt, berättar hon.
I tisdags hade Anne-Marie handlat på Ica Maxi. Hon packade in varorna i bilen när en tiggare kom fram med sin mugg. Anne-Marie tycker synd om tiggare och brukar ge en slant, men den här dagen hade hon inga kontanter på sig.
– Då kommer han fram till mig, han är så nära att jag känner hans andedräkt. När jag inte stoppar något i muggen knuffar han till mig. Och då kommer allt över mig igen, det som hände i Stockholm. Fruktansvärt obehagligt, säger Anne-Marie.
Anne-Marie tar sig in i förarsätet, men mannen sliter i dörren och försöker ta sig in.
– Till sist lyckas jag i alla fall dra igen dörren och trycka på låsknappen. Utanför står han och sliter i den låsta dörren innan han ger upp. Själv sitter jag kvar i bilen ett bra tag och gråter, berättar Anne-Marie.
Anne-Marie Lindqvist mejlade Ica Maxi om händelsen och är mycket nöjd med bemötandet därifrån. Däremot gjorde hon ingen polisanmälan. Med erfarenheterna från Stockholm i bagaget kändes det för jobbigt, säger hon. Hon vill heller inte vara med på bild i Corren av rädsla för att bli igenkänd av någon som inte gillar artikeln.
– Men jag vill gärna berätta för att varna. De flesta tiggare är ju snälla och sitter bara med sin mugg. Men nu känner jag att det är bäst att vara vaksam.
Ica Maxis butikschef Monica Persson berättar att hon den senaste veckan fått flera klagomål från kunder som upplevt tiggare som påflugna eller hotfulla.
– Det är ett nytt fenomen. Jag har själv gått ut och pratat med tiggarna flera gånger nu och även bett våra Securitasvakter att hålla extra koll. Våra kunder måste ju få känna sig trygga.
Polisens presstalesman Thomas Agnevik bekräftar att de allt oftare får samtal om tiggare som uppträder aggressivt.
– Det händer inte varje dag, och det är bara en liten minoritet av tiggarna det handlar om. Men ja, det har blivit mer frekvent. Och det händer också att tiggare bråkar med varandra.
I mån av tid åker polisen ut för att reda upp situationen.
– Det brukar räcka med att vi visar oss. De har stor respekt för polisen. Det är bara i något enstaka fall som vi har behövt avlägsna någon, säger Agnevik.