När Saab och Brasilien inledde diskussioner om en eventuell affär var ett av villkoren att en betydande del av tillverkningen – upp till 80 procent – ska ske i det sydamerikanska landet. Saab har därför planer på att öppna en fabrik i Sao Bernardo utanför Sao Paulo.

Den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer blir, om parlamentet godkänner affären, en viktig samarbetspartner och får bland annat i uppgift att utveckla en tvåsitsig version av stridsflygplanet – Gripen F.

En annan central del i uppgörelsen är att Brasilien får möjlighet att marknadsföra det svenska stridsflygplanet i Sydamerika. Detta verkar redan nu ha burit frukt.
Brasiliens och Argentinas försvarsministrar undertecknade på tisdagen ett avtal som innebär att länderna ska samarbeta om projekt inom flygindustrin.

Före årsskiftet

I samband med undertecknandet tillkännagav Argentinas försvarsminister Agustin Rossi överraskande att landets regering beslutat att inleda förhandlingar om köp av 24 Gripen E – den senaste versionen av stridsflygplanet som nu utvecklas av Saabs ingenjörer i Linköping.

Enligt ett pressmeddelande från det brasilianska försvarsdepartementet kan det bli aktuellt med ett argentinskt deltagande i produktionen av Gripenplanen.
Saab var på onsdagen försiktiga i sina kommentarer kring det argentinska intresset.

– Vi kan inte kommentera uppgifterna av det enkla skälet att samtalen fortfarande pågår med Brasilien. I och med att det inte finns något kontrakt ännu vill vi inte kommentera det närmare, säger Saabs presschef, Sebastian Carlsson till Corren.

Enligt Saabs presschef är förhoppningen att ett kontrakt med Brasilien ska undertecknas före årsskiftet.

– Det är både vår och kundens ambition att det ska tecknas ett kontrakt. Och diskussionerna går enligt tidsplan.

Brasilien och Argentina står varandra nära i säkerhetspolitiska frågor och samarbetar inom organisationen Unasur – en sydamerikansk motsvarighet till EU. 

Dörröppnare för Saab

Saab har en lång historia av försök att ta sig in på den latinamerikanska marknaden och länge såg Chile ut att bli det första landet som valde Gripen. År 2002 stod det dock klart att Chile istället valt att satsa på amerikanska F-16.

Den svenska försvarskoncernen ställde om siktet och drog i gång en omfattande kampanj för att försöka sälja planet till kontinentens största land, Brasilien. Konkurrensen var tuff. Såväl amerikanska Boeing, med F/A-18 som franska Dassault med Rafale gav sig in i striden. I december förra året beslutade dock den brasilianska regeringen att satsa på Gripen. Sedan dess har förhandlingar pågått mellan Saab och den brasilianska motparten.

En affär med Brasilien kan bli en verklig dörröppnare för Saab. Sedan tidigare är det känt att försvarskoncernen hyser vissa förhoppningar om att sälja stridsflygplan till Peru och Mexiko. Nu läggs alltså Argentina till den listan.

– Ett industrisamarbete med Brasilien kan öppna möjligheter. Men vi är försiktiga innan det finns ett kontrakt, säger Sebastian Carlsson.