Satsning ska underlätta för föräldrar: "Behovet finns"

Utrikesfödda kvinnor i Linköping tvingas pausa sin SFI-utbildning när de blir föräldrar. Nu ska det bli ändring på det – genom en satsning där bebisar får följa med in i klassrummet.

Här, på familjecentralen och öppna förskolan i Ryd, ska utrikesfödda kvinnor erbjudas SFI-utbildning under föräldraledigheten. Det meddelar S+M-styrets Fredrik Lundén (M) och Elias Aguirre (S).

Här, på familjecentralen och öppna förskolan i Ryd, ska utrikesfödda kvinnor erbjudas SFI-utbildning under föräldraledigheten. Det meddelar S+M-styrets Fredrik Lundén (M) och Elias Aguirre (S).

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-06-26 05:00

Arbetsmarknadsnämndens ordförande Fredrik Lundén (M) och barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) står mitt bland Lego, leksaker och barnböcker på familjecentralen i Ryd. Det är presskonferens och politikerna vill presentera en ny satsning. I september kommer lokalen som de befinner sig i att utrustas till ett klassrum – vägg i vägg med öppna förskolan.

undefined
"Att de ska tappa den här progressionen i språkutvecklingen är onödigt", säger Fredrik Lundén om de kvinnor som tvingas pausa sin SFI-utbildning på grund av föräldraledigheten.

– En del av vårt gemensamma politiska program är att öka anställningsbarheten hos utrikesfödda kvinnor. Det är den grupp i samhället som generellt sett står allra längst från arbetsmarknaden. Orsakerna är flera – en av dem är språkutvecklingen, inleder Fredrik Lundén och fortsätter:

– Ofta påbörjar de här kvinnorna sin SFI-utbildning, når en bra progression och är med i sina framgångar – men sen blir många gravida, får barn och är föräldralediga ett år. När de kommer tillbaka till SFI-utbildningen har de ofta tappat ganska mycket kunskaper, och så kanske de blir gravida en gång till. Att de ska tappa den här progressionen i språkutvecklingen är onödigt.

undefined
"Vi kommer att erbjuda platsundervisning tre gånger i veckan och så kommer deltagarna att kunna komplettera på distans med hjälp av vår lärplattform", säger Vespa Pavlovic som är rektor för Linvux.

Flera kommuner i Sverige, däribland Uppsala, erbjuder redan i dag SFI-utbildning för föräldralediga. Nu ska Linköpings kommun ta samma steg genom ett pilotprojekt i Ryd. Föräldrar, främst kvinnor, med barn upp till tolv månader ska erbjudas fortsatt SFI-utbildning på familjecentralen i Ryd. Bebisarna följer med in i klassrummet – och undervisningen möjliggörs genom en samverkan mellan Linvux (Linköpings vuxenutbildning) och öppna förskolan.

– Det här är en satsning som behövs i samhället. De här kvinnorna behöver hålla igång sitt språk under tiden de är hemma så jag tror att det här kommer att gynna dem, säger Vespa Pavlovic, rektor för Linvux.

– Behovet finns verkligen – jag har stött på det. Många gravida kvinnor som är på väg hem i föräldraledighet har frågat om de kan fortsatta studera, och då har vi inte kunnat erbjuda det. Jag hoppas att vi kan fånga upp de här kvinnorna nu, säger läraren Louise Södergren Petters som ska ansvara för undervisningen.

undefined
Tanken från det politiska styret i Linköping, med Elias Aguirre (S) och Fredrik Lundén (M), är att fler familjecentraler i Linköping ska kunna erbjuda SFI-utbildning för föräldralediga om pilotprojektet i Ryd faller väl ut.

Målet är att minst tio kvinnor ska delta i undervisningen i höst. Om pilotprojektet faller väl ut är tanken, från det politiska styret, att konceptet sprids.

– I den bästa av världar kan vi använda alla våra familjecentraler till det här, men vi vill inte gå för fort fram. Vi vill testa i liten skala först och se om det leder till en utveckling hos de mammor som deltar, säger Elias Aguirre.

Varför finns inte den här verksamheten redan i dag?

– Så är det med alla saker som man tycker är bra – varför gjorde vi inte det här förra veckan? Någon gång kommer man till insikter och nu satsar vi för att få utrikesfödda kvinnor närmare arbetsmarknaden. Det här är dagens pusselbit – vi kommer att lansera fler satsningar, säger Fredrik Lundén.

Hur stor ekonomisk satsning innebär det?

– Det här är något vi gör inom ordinarie budget. Då antalet elever i SFI sjunker på grund av en förändrad integrationspolitik har vi lite resurser tillgängliga.

undefined
Ingela Lorentzson och Elisabeth Odeklint är pedagoger på öppna förskolan i Ryd. Tack vare satsningen, med att erbjuda SFI-utbildning för föräldralediga, kan de intensifiera arbetet med att få in fler barn i den ordinarie förskoleverksamheten.

En utmaning med satsningen, som nämns av de inblandade, är att nå ut till målgruppen och få dem att ta del av erbjudandet. Ingela Lorentzson och Elisabeth Odeklint, som är pedagoger på öppna förskolan i Ryd, är några av de kommunanställda som nu sprider nyheten om höstens satsning.

– Vi informerar alla föräldrar som vi kommer i kontakt med och många är glada över möjligheten och ser fram emot hösten, säger Elisabeth Odeklint.

Här, vid familjecentralen i Ryd, kommer undervisningen att hålla hus.
Här, vid familjecentralen i Ryd, kommer undervisningen att hålla hus.
SFI för föräldralediga

Den målgrupp som Linköpings kommun riktar sig mot med satsningen är kvinnor som är föräldralediga och har ett barn som är mindre än ett år. Deltagarna fortsätter sina SFI-studier under föräldraledigheten för att sedan fortsätta i vanliga SFI-klass när barnet får sin förskoleplats. "På SFI för föräldralediga har du din bebis i knät eller i babysitter nära intill dig under lektionerna. Du kan amma barnet vid behov medan lektionen pågår", skriver kommunen på sin hemsida.

Karta: Öppna förskolan Solkatten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!