Eldningsförbudet verkställs – men man kan söka dispens

Det råder stor förvirring kring det nya förbudet mot att elda trädgårdsavfall. I Linköping verkställs förbudet – men kommunen kan utfärda gratis dispenser.

De nya reglerna kring eldning av trädgårdsavfall tolkas olika i olika kommuner. I Linköping är det inte längre tillåtet att elda om man inte fått dispens.

De nya reglerna kring eldning av trädgårdsavfall tolkas olika i olika kommuner. I Linköping är det inte längre tillåtet att elda om man inte fått dispens.

Foto: Mats Schagerström

Linköping2024-04-18 14:28

När Naturvårdsverket för en vecka sedan gick ut med sin tolkning av den nya avfallsförordningen slog det ner som en bomb, inte bara bland villaägare utan även på många miljökontor runt om i landet.

I botten finns ett EU-direktiv om att trädgårdsavfall ska tas om hand på bästa sätt. I den svenska tolkningen av direktivet innebär det ett förbud mot att elda upp det. I stället ska det komposteras eller köras till en återvinningscentral.

Många kommuner inför nu eldningsförbudet – medan andra valt att tillåta det tills vidare. Centerns och KD:s partiledare, Muharrem Demirok och Ebba Busch, har uppmanat alla att strunta i den nya regeln och fortsätta elda. Correns ledarskribent Edvard Hollertz var inne på samma linje i en text som avslutades med orden "låt vårbrasorna brinna.".

På miljökontoret i Linköping hölls på torsdagen ett möte för att bestämma hur frågan ska hanteras. Tjänstemannabeslutet blev att följa Naturvårdsverkets riktlinjer och förbjuda eldningen.

– Inom kort kommer vi att lägga ut information på kommunens hemsida om vad som gäller. Då lägger vi också ut blanketter som man kan använda för att söka dispens från förbudet, berättar miljöskyddsinspektör Alexandra Persson.

Dispens kan utfärdas till exempel om det är långt till närmaste återvinningscentral eller om det skulle medföra oskäliga ekonomiska kostnader.

– Vi bestämde att inte ta ut någon avgift för dispenserna under det första året, även om vi har rätt att göra det, säger Alexandra Persson.

Det generella förbudet gäller även majbrasor, så det är nu bråttom för Linköpings arrangörer av valborgsfiranden att söka dispens.

– Det blir inte några problem att få dispens för majbrasor. Men som för alla brasor ska man också anmäla det till räddningstjänsten, säger Alexandra Persson.

Det här kommer att innebära en hel del extra arbete för er på miljökontoret?

– Ja, så kommer det ju att bli, absolut. Vi har haft väldigt mycket samtal och väldigt mycket frågor om detta, säger Persson.

Eldningsförbudet är en av flera åtgärder som ska leda till att avfall hanteras bättre enligt den så kallade avfallstrappan. Trappan bygger på att avfall i första hand ska minimeras, i andra hand återanvändas, i tredje hand återvinnas, i fjärde hand energiutvinnas och i sista hand deponeras.

undefined
Valborgsfirandena kommer att kunna hållas som vanligt – men arrangörerna måste skynda sig att söka dispens från eldningsförbudet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!