Uppdraget: Minska lärarnas administrativa börda

Kommunen ska nu utreda hur den administrativa bördan kan minska för Linköpings lärare. "Vi är de första som tackar för det – utredningen är efterfrågad", säger Jessica Milch.

Utbildningsdirektören Robert Bredberg får uppdraget att utreda möjligheterna för att minska den administrativa bördan i Linköpings skolor.

Utbildningsdirektören Robert Bredberg får uppdraget att utreda möjligheterna för att minska den administrativa bördan i Linköpings skolor.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-05-31 05:00

Som andre vice ordförande i Linköping, för den fackliga organisationen Sveriges Lärare, har hon varit med och vid flera tillfällen påtalat den växande administrativa arbetsbördan för kommunens skolpersonal. Att lärares arbetssituation har förändrats genom åren är ingen hemlighet – och de ökade kraven på administration, inte minst digitalt, påverkar arbetsmiljön.

– Jag skulle vilja säga att det är en stor del av arbetsmiljöproblemen för lärare. Ny dokumentation läggs till utan att något annat tas bort eller att någon funderar över hur mycket en lärare egentligen hinner med på sin arbetstid. Det gör att kvalitén i undervisningen sjunker – lärare får ta tid från mötet med eleverna eller från planeringen av kvalitativ undervisning, säger Jessica Milch.

I Linköping heter skolans lärplattform Unikum. Mycket med plattformen är bra enligt Jessica Milch, men den bidrar också till en ökad dokumentationshets.

– I Linköping dokumenterar vi mer än vad skollagen kräver att vi gör. Vissa skolor i kommunen kräver att man ska ladda upp all pedagogisk planering i olika ämnen till exempel, så att det finns tillgängligt för elever och vårdnadshavare. Där någonstans har man tappat förtroendet för professionalismen och yrkesgruppen. Som lärare ska du kunna visa vad din bedömning av en elev grundar sig på – men det finns inget som säger att det ska dokumenteras digitalt, säger Jessica Milch.

Vid barn- och ungdomsnämndens senaste sammanträde fick utbildningsdirektören i uppdrag att utreda möjligheterna att minska Linköpingslärarnas administrativa arbetsbörda. Uppdraget grundar sig i S+M-styrets politiska program. Ett första resultat ska redovisas under hösten 2023.

undefined
Utredningsuppdraget grundar sig i Socialdemokraternas och Moderaternas gemensamma politiska program för mandatperioden. "Jag ser gärna att vi får en sammanställning av den tid som lärarna lägger på administration", säger Elias Aguirre (S).

– Vi ser att personalen i förskolan och skolan reagerar alltmer på att man får lägga mycket tid på administration. För oss är det viktigt att se till att vi låter personalen ägna sig åt det som är viktigast, alltså undervisningen, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) och fortsätter:

– Vi är oroade för att kommunens digitala system uppmuntrar till mer arbete än vad som är nödvändigt.

Hur ska utredningen egentligen gå till?

– Det handlar om att utreda hur det ser ut i verkligheten. Jag tar gärna del av en sammanställning av den tid som personalen lägger på administration och vilka arbetsuppgifter som tar mest tid.

Ska det mynna ut i konkreta förslag?

– Ja, det är den ena delen av utredningen. Det andra är att vi skickar en tydlig signal till förvaltningen om att tänka på det här och inte lägga på mer administrativ arbetsbörda.

undefined
Jessica Milch, andre vice ordförande i Sveriges Lärare, välkomnar kommunens utredning. "Det är något som vi har påtalat länge", säger hon.

Hur ska ni se till att utredningen inte bara blir ett dokument utan också verklighet?

– Vi vill ju att utredningen hittar några punkter där vi ser att lärare lägger onödig tid på administration och sedan får vi göra förändringar när vi ser vilka de är. Det beror lite på vad som kommer fram i utredningen tänker jag, säger Elias Aguirre.

Jessica Milch hoppas att utredningen i slutändan leder till en minskad arbetsbörda.

– Det gäller att man ställer rätt frågor och involverar många lärare. Jag ser gärna att man går igenom våra styrdokument ordentligt, för hade man redan gjort det hade man insett hur vansinnigt mycket mer än nödvändigt som vi dokumenterar. Vi är de första att skriva under och tacka för den här utredningen – den är efterfrågad, säger Linköpingsläraren.

"I Linköping dokumenterar vi mer än vad skollagen kräver att vi gör", säger Jessica Milch, andre vice ordförande för Sveriges Lärare i Linköping.
"I Linköping dokumenterar vi mer än vad skollagen kräver att vi gör", säger Jessica Milch, andre vice ordförande för Sveriges Lärare i Linköping.
Mer om utredningen

"Utbildningsförvaltningen föreslår att direktören ges i uppdrag att utreda den administrativa arbetsbördan för pedagogisk personal i förskolan, grundskolan, gymnasieskolan, anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola, samt att återkomma till nämnderna med åtgärdsförslag. Uppdraget ska återrapporteras till nämnderna löpande. Första återrapporteringen, då med fokus på den pedagogiska personalen, föreslås bli i oktober 2023".

Källa: Kommunens beslut Dnr BOU 2023-471 och Dnr BIN 2023-338.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!