Cloettas vd slutar på posten efter sju år

Henri de Sauvage-Nolting kommer att sluta som vd och koncernchef för Cloetta. ”Ser fram emot att få mer tid med min tonåriga son”, kommenterar han beslutet.

Henri de Sauvage-Nolting slutar som vd för Cloetta efter sju år på posten.

Henri de Sauvage-Nolting slutar som vd för Cloetta efter sju år på posten.

Foto: Cloetta/Peter Jigerström

Linköping2024-01-26 10:21

Ett av Linköpings mest välkända företag ska få ny vd och koncernchef. Det står klart sedan nuvarande man på den dubbla posten, Henri de Sauvage-Nolting, meddelat att han lämnar sitt uppdrag i år.

Henri de Sauvage-Nolting kommenterar avgången med att det känns som rätt tillfälle att lämna.

”När vi nu i 2024 går in i ett mer stabilt affärsklimat och bygger vidare på den konsument- och kundfokuserade organisation som vi har skapat tillsammans under de senaste åren, känner jag att detta är rätt tidpunkt för att göra en smidig övergång med så lite störningar som möjligt av det positiva momentum som Cloetta har skapat”, skriver han via ombud i ett mejl.

Under hans ledning har företaget gått från en strategi där man fokuserade på att växa genom uppköp, till att fokusera på att växa organiskt, alltså att sälja mer av de egna produkterna.

”Siffrorna vi publicerade idag talar för sig. Under min tid har Cloetta ändrat sin strategi från främst förvärvsdriven tillväxt med 6 miljarder kronor i årlig nettoomsättning till organisk tillväxt med en årlig nettoomsättning på över 8 miljarder kronor, vilket helt varit hänförligt till att befintliga varumärken och marknader har växt”, skriver vd:n med hänvisning till delårsrapporten för det fjärde kvartalet som kom tätt inpå beskedet om hans avgång.

Enligt rapporten är det första gången i bolagets historia som omsättningen överstiger 8 miljarder kronor. Vinsten för år 2023 mätt i justerat rörelseresultat landar i rapporten på 799 miljoner kronor.

Vad är du mest stolt över från din tid på Cloetta? 

”Vi har nu byggt ett av Nordens ledande bolag inom livsmedelsbranschen, så jag vill säga att det nog är vår koncernledningsgrupp och vår organisation. Vår nästa vd får nöjet att jobba med en stark och kompetent koncernledning, som det har varit ett nöje att arbeta med varje dag. Vår starka organisations stöd och förmåga att leverera har jag alltid kunnat räkna med.”

Vad ska du göra nu?

”Jag kommer att ha ett lite annat fokus och ser fram emot att få mer tid med min tonåriga son, som ännu bor hemma i ett par år. Jag kommer även att passa på att resa med min fru, och kommer även att driva våra gemensamma projekt.”

Cloetta har en lång historia av godistillverkning i fabriken i Ljungsbro, som är en av sju produktionsanläggningar utspridda över fem länder. Henri de Sauvage-Nolting tillträdd posten som vd och koncernchef för företaget i februari 2017, och är kvar i sin roll fram till den 1 september i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!