Drönarföretag får tillstånd att fotografera

Företaget Spotscale har fått tillstånd att fotografera i Linköping med hjälp av drönare.

Glädje. Anställda på Spotscale tog sig till länsstyrelsen för att fira beslutet som ger företaget rätt att fotografera med hjälp av drönare.

Glädje. Anställda på Spotscale tog sig till länsstyrelsen för att fira beslutet som ger företaget rätt att fotografera med hjälp av drönare.

Foto: Spotscale

Linköping2017-03-10 21:00

Den nuvarande svenska lagstiftning har inte gjort det lätt för företag som vill utnyttja den moderna drönartekniken. Högsta förvaltningsdomstolen har i en omdiskuterad dom slagit fast att en obemannad flygfarkost med kamera är att jämställa med en övervakningskamera – och för sådana kameror krävs särskilt tillstånd för fotografering. Ett av många företag som hamnat i kläm är Linköpingsföretaget Spotscale som i dag sysselsätter tretton personer. Spotscale använder drönare för att skanna av byggnader och områden. Med hjälp av bilderna görs 3D-modeller som kan användas vid detaljplanering eller arkitektskisser.

I veckan fick dock Ludvig Emgård, vd för Spotscale, ett glädjebesked. Länsstyrelsen i Östergötland har gett företaget tillstånd att fotografera med hjälp av drönare i Linköping.

– Vi är jätteglada. Länsstyrelsen har förstått att vi inte är intresserade av att fotografera människor utan byggnader.

Ludvig Emgård hoppas nu att företaget även ska få tillstånd att filma i hela Sverige.

– Vi har pratat med borgmästaren i Linköping och även med landshövdingen. Linköping är landets flyghuvudstad och då vore det märkligt om företag inte kan använda drönare. Det verkar som om de har lyssnat på oss.

Spotscale har stora visioner och tar emot drönarbilder från hela världen. För företaget, som är inne i en tillväxtfas, är det dock viktigt att kunna testa ny teknik på hemmaplan.

Enligt tillståndet från länsstyrelsen måste Spotscale radera bilder som visar människor. Företaget måste även informera med hjälp av avspärrningar och skyltar när ett område övervakas med drönare. Operatören ska använda varselväst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!