JO ger Linköpingspolisen en läxa – uppgifter saknas

JO:s granskning av Linköpingspolisens visitationer är klar. Resultatet visar att det i vissa fall saknas dokumentation kring omständigheterna vid kontrollerna.

I juni valde JO att inleda en granskning av polisen i Linköping. Granskningen föranleddes av flera anmälningar gällande misstankar om kroppsvisitationer som saknade grund, en situation som Corren uppmärksammade under våren i Lambohov.

I juni valde JO att inleda en granskning av polisen i Linköping. Granskningen föranleddes av flera anmälningar gällande misstankar om kroppsvisitationer som saknade grund, en situation som Corren uppmärksammade under våren i Lambohov.

Foto: Julia Djerf

Linköping2022-09-23 19:00

Efter flera artiklar i Corren i april, där Polismyndigheten i Linköping ifrågasattes för att kontroller saknade grund, valde Justitieombudsmannen (JO) Per Lennerbrant att inleda en inspektion av lokalpolisområde Linköping.

I artiklarna beskrev frisören Adbinazir Abdirizak och gymnasieeleven Valle hur de tröttnat på att ständigt bli stoppade av polis när de rörde sig i Lambohov. Linköpingspolisen förklarade att antal kontroller utökats efter oroligheter i stadsdelen.

Den 13-14 juni genomfördes inspektionen av polisens arbete med kroppsvisitationer samt husrannsakan i fordon.

På fredagen blev protokollet offentligt. Där beskrivs hur 150 ärenden har granskats, däribland handlingar som kan kopplas till Valle i Correns artiklar.

undefined
Under första halvåret 2022 genomfördes fler kontroller av personer i Linköping som ett led i polisens arbete efter en tid med skottlossningar och flera mord.

JO slår fast att beslut om tvångsåtgärder finns dokumenterade, men att det ibland saknas uttryckliga överväganden kring omständigheter i besluten. I vissa fall saknas dokumentation kring vilken koppling en kontrollerad person eventuellt har till en kriminell gruppering, då konflikter mellan grupper ofta angetts som skäl till kontroll.

Det har sällan påträffats vapen eller farliga föremål vid kontrollerna, däremot är det vanligare att narkotika påträffats.

Vidare konstaterar Per Lennerbrant att ingripanden föregåtts av att den berörda personen ofta betett sig avvikande och att personerna nästan uteslutande är unga män med utomeuropeiskt klingande namn.

undefined
"Jag får konstatera att jag inte har underlag att göra några uttalanden när det gäller uppgifterna om att "X" under en längre tid regelbundet stoppats och kroppsvisiterats av polisen utan att det funnits skäl för det", skriver JO Per Lennerbrant om "Fallet Valle" som Corren uppmärksammade i våras.

Enligt JO finns vissa lärdomar att göra för polisen.

– Jag talar till exempel om att bestämmelsen har ett grundkrav när det gäller vad som krävs för en kroppsvisitation och att polisens dokumentation inte alltid utgår från bestämmelsen. Polisen bör fråga sig "hur skriver vi vår dokumentation och hur gör vi våra överväganden" – men i det här läget gör jag inte några värderande uttalanden, säger Lennerbrant.

När det kommer till ingripanden mot Valle så har JO endast hittat fyra ärenden under en halvårsperiod. JO utesluter inte att det finns fler, men säger att han i nuläget inte har underlag nog för att bedöma om det gjorts kontroller utan att det funnits skäl för det.

Kommer du titta vidare på det här?

– Det är sällan som det är lyckosamt att ställa samma fråga flera gånger, men jag vill inte säga något definitivt. Ett slutgiltigt beslut får komma framöver.

Inspektionen i Linköping är den första av flera i andra polisområden.

Vi har utan framgång sökt Linköpingspolisen utan svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!