Polisen förstärker med områdespoliser i Lambohov

Lambohov har saknat egna områdespoliser, men i höst tilldelas två poliser uppdraget. Efter en stökigare vår, är nya områdespolisernas fokus att vinna förtroende hos ungdomarna.

Lambohov är ett av de områden i Linköping som tidigare stått utan egna områdespoliser. I nuläget finns speciella områdespoliser i stadsdelarna Skäggetorp, Berga och Ryd.

Lambohov är ett av de områden i Linköping som tidigare stått utan egna områdespoliser. I nuläget finns speciella områdespoliser i stadsdelarna Skäggetorp, Berga och Ryd.

Foto: Julia Djerf

Linköping2022-08-10 05:00

– Vi har ju varit i Lambohov med områdespoliser innan också, men nu blir det två som får ansvaret mer specifikt så att de kan lägga mer fokus där än vi har kunnat tidigare, säger Anna Bergman, gruppchef för områdespolisen i Linköping.

Förändringen hör ihop med att antalet områdespoliser har blivit fler och att man därför nu ser möjligheten att organisera sig på ett annat sätt. Stadsdelarna Skäggetorp, Berga och Ryd har områdespoliser sen tidigare.

– Vi ser ju över lägesbilden i vårt lokalpolisområde hela tiden och har märkt att det funnits en stor önskan om att vi ska bli en mer känd polis i Lambohov – både från allmänhet, kommun, näringsidkare och samverkanspartners.

Vad blir den konkreta skillnaden för Lambohovsborna?

– Det kommer framför allt att vara lättare att ta kontakt med oss vid händelser, frågor eller tips då det kommer finnas poliser som lär känna området och de som bor där, säger Anna Bergman.

undefined
"Vi märker när vi är i Lambohov och pratar om det här att det är många som redan nu vill komma i kontakt med de här poliserna, så efterfrågan finns verkligen", säger Anna Bergman, gruppchef för områdespolisen.

Den 6 oktober 2021 sköts en 34-årig man till döds i Lambohov och den 5 augusti samma år rapporterades om skottlossning. Våren 2022 berättade vi om en polisinsats i centrum efter att det uppstått bråk i samband med ett polisingripande. Enligt våra källor var den händelsen orsaken bakom att flera bilar därefter sattes i brand som en missnöjesyttring mot polisen.

I flera artiklar berättade Corren i våras om kritik som riktades mot polisens arbete i Lambohov. Ungdomar vittnade om att de ofta blev kontrollerade eller kroppsvisiterade utan att ha delgivits misstanke om brott och att de upplevde att de stoppades enbart på grund av utländskt ursprung. En del i kritiken var också att poliserna sällan kände igen dem trots upprepade kontroller.

Uppmärksamheten ledde till flera möten mellan polis, kommun och boende för att försöka hitta en väg framåt. Sen dess menar gruppchefen Anna Bergman att situationen i Lambohov blivit lugnare.

– Jag upplever att vi, alla poliser, jobbar på ett förtroende och det hoppas jag att vi kommer att kunna leva upp till bättre nu. Att bygga förtroende är något som tar tid och inget som vänder bara för att vi bestämt att det ska bli områdespoliser, men det här blir ett viktigt steg på vägen, säger hon.

undefined
Hösten 2021 sköts en 34-årig man till döds i Lambohov. Efter det ökade polisen sin närvaro i stadsdelen. I samband med det kontrollerades fler personer av polis som en brottsförebyggande åtgärd.

En av de två poliser som kommer ta sig an Lambohov från och med den 1 september är Michaela Lingeby, tidigare områdespolis i Berga. I våras deltog hon i ett möte med ett 20-tal ungdomar som efterlyste en samlingsplats för dem att umgås på.

Till en början ser hon kontaktskapandet som sitt viktigaste uppdrag.

– Man ska inte behöva gå och fundera så mycket innan man tar kontakt med polis, man ska kunna ha ett nummer att ringa om det är nåt, även saker som kan gälla andra poliskollegor. Det ska vara en igenkänning, förut har det inte funnits någon varaktighet.

undefined
Michaela Lingeby är en av två poliser som särskilt kommer att fokusera på Lambohov från och med i höst. "Min förhoppning är att alla Lambohovsbor ska känna trygghet i och med att det kommer finnas två märkta poliser för dem", säger hon.

Michaela Lingeby säger att hon förstår att det bröt ut en oro i stadsdelen efter dödsskjutningen förra hösten. Likt andra Linköpingsbor undras det varför det varit så många skjutningar i staden, varför de verkar ha upphört och om det kommer hända igen.

– Den oron tror jag kommer ta många år innan den släpper, säger hon.

Områdespoliser i Skäggetorp berättade efter upploppen om hur man trots nära kontakter med många ändå angreps i situationen som uppstod. Hur tänker du att ni måste arbeta för att behålla ett förtroende?

– Det handlar om att jobba långsiktigt. Vi kan inte ha områdespoliser i ett år och sen ta bort dem. Det kan inte finnas ett slutdatum på en sån resurs, utan den ska bara vara.

Kunde inte det här ha kommit tidigare?

– På ett sätt kunde det ha varit områdespoliser för ett år sen, men samtidigt så vet ju jag att det inte funnits resurser. Nu finns det och då kan vi göra det här helhjärtat.

undefined
I våras riktade flera ungdomar kritik mot polisen för att de så ofta stoppades och kontrollerades av polis. Efter att tidningen uppmärksammat situationen samlade områdespoliser boende till samtal. Här möter poliserna Sanna Waller och Jessica Ljung föräldrar vid ett av mötena.

I anslutning till Correns publiceringar om poliskontrollerna anmäldes Polismyndigheten till Justitieombudsmannen (JO) för sitt agerande i Lambohov. Två månader senare, påbörjades en granskning av Linköpingspolisens arbete med visitationer.

I nuläget är inte resultatet sammanställt, men ett utlåtande förväntas komma inom några veckor.

Gruppchef Anna Bergman tror inte att resultatet kommer att innebära några större förändringar för deras arbetssätt.

– Jag tänker att vi har ett långsiktigt tänk kring att arbeta ingripande, brottsförebyggande och relationsbyggande som vi kommer att fortsätta med. Sen ska vi vara öppna för kritik, så beroende på vad utredningen visar får vi ta till oss av det då.

Michaela Lingeby är en av två poliser som särskilt kommer att fokusera på Lambohov från och med i höst. "Utmaningen är att bibehålla det lugn vi har sett de senaste veckorna och även återta det som fanns innan det ens fanns oroligheter i Lambohov", säger hon.
Michaela Lingeby är en av två poliser som särskilt kommer att fokusera på Lambohov från och med i höst. "Utmaningen är att bibehålla det lugn vi har sett de senaste veckorna och även återta det som fanns innan det ens fanns oroligheter i Lambohov", säger hon.
Det här har hänt

5 aug 202: En 18-åring uppges ha skjutit mot sju unga män i Lambohovs centrum. Han dömdes senare i tingsrätten för grovt olaga hot.

6 okt 2021: En 34-årig man skjuts till döds på en parkeringsplats i Lambohov. 34-åringen var känd av polisen, men hade under senare år engagerat sig för att förbättra situationen för ungdomar i Lambohov. 

11 April 2022: Ungdomar riktar kritik mot polisens kontroller och visitationer i Lambohov.

Våren 2022: Polis, kommun och boende samlas på flera möten för samtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!