Hanteringen av mordet på resecentrum lex Sarah-anmäls

44-åriga Sanije knivmördades på resecentrum i Linköping. Nu har Motala kommun gjort en lex Sarah-anmälan där det framkommer att Sanijes situation inte varit tydlig för socialtjänsten.

Mordet på Resecentrum i Linköping har nu anmälts enligt lex Sarah.

Mordet på Resecentrum i Linköping har nu anmälts enligt lex Sarah.

Foto: Julia Djerf

Linköping2021-06-28 17:18

Det var i samband med en planerad umgängesträff mellan mamman Sanije och hennes barn som hon avled till följd av en brutal knivattack, där hennes exmake är misstänkt gärningsman. Det är biträdande socialdirektör på socialförvaltningen i Motala som står bakom anmälan enligt lex Sarah. Där framkommer att flera åtgärder har och ska genomföras för att minska risken att liknande händelser ska inträffa igen.

"Utöver att se över arbetssätten vidtar även socialförvaltningen åtgärder genom flera utbildningssatsningar för personalen i frågor rörande våld i nära relationer", skriver biträdande socialdirektör i sin anmälan.

Vid tidpunkten för mordet på Sanije var hon och exmaken kallade till socialförvaltningen för enskilda besök under samma dag. Nu kommer förvaltningen se över hur personer som utsatts för våld i nära relationer kallas till besök.

Samtidigt hävdar de att det inte funnits tydliga indikationer på att Sanije varit rädd för sin exmake. Följande skrivs i den utredning som legat till grund för lex Sarah-anmälningen:

"Mamma hade tillfrågats veckan innan planerat umgänge om upplägget och då förmedlat att hon inte ville ha umgänge tillsammans med pappa. Hon hade inte uppgett anledning till detta, varpå det inte fanns tydliga indikationer på att hon var rädd för pappa".

Enligt socialförvaltningens utredning har det inte varit tydligt för handläggande socialsekreterare att Sanije varit utsatt för vare sig hot eller våld. Ingen annan ska heller ha påtalat för socialsekreteraren att Sanije varit i behov av skydd:

"Mammas utsatthet och eventuella rädsla inför pappa eller andra som skulle kunna utsätta henne för våld har inte varit tydlig för socialtjänsten i Motala. Socialsekreterare från Motala kommun har gjort försök att prata med mamma kring hennes situation, men mamma har inte upplevts vilja prata om sin situation".

Socialförvaltningen skriver även att händelsen som inträffat är djupt olycklig. De nämner också följande i sin utredning:

"Den grundläggande bedömningen som görs är att socialtjänsten gjort det som ska göras, men trots det går det inte, utifrån en samlad bedömning av händelsen, att helt utesluta att det kan röra sig om ett missförhållande varpå en anmälan enligt lex Sarah ska göras".

Vi har sökt kommunen som inte vill svara på några frågor, då socialchefen är på semester.

Mordet på 44-åriga Sanije har anmälts enligt lex Sarah.
Mordet på 44-åriga Sanije har anmälts enligt lex Sarah.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!