Efter många turer – nu byggs Fenomenmagasinet

För 85 miljoner kronor byggs nu det nya Fenomenmagasinet på Valla gård – en perfekt placering, enligt alla inblandade. På onsdagen togs det första spadtaget.

Åsa Mistrén Kämpe har längtat efter den här dagen, när nya Fenomenmagasinet ska börja byggas. "Det har varit en 'bumpy road' hit, men nu ser vi bara framåt", säger hon.

Åsa Mistrén Kämpe har längtat efter den här dagen, när nya Fenomenmagasinet ska börja byggas. "Det har varit en 'bumpy road' hit, men nu ser vi bara framåt", säger hon.

Foto: Julia Djerf

Linköping2024-02-07 15:37

Kommunalrådet Kristina Edlund (S) inledde spadtagsceremonin med att säga att hon var väldigt, väldigt glad. Lejonfastigheters vd Michael Antamo kontrade med att han var ännu gladare. Men gladast av dem alla, det var Fenomenmagasinets verksamhetschef Åsa Mistrén Kämpe.

undefined
Efter en snöig natt bröt solen fram och lyste på spadtagsceremonin för nya Fenomenmagasinet.
undefined
"Den här dagen lämnar vi allt annat bakom oss, nu är det framåt som gäller", säger Åsa Mistrén Kämpe. På bilden också kommunstyrelsens ordförande, Kristina Edlund (S).

Åsa räknar upp en lång rad fördelar med det nya Fenomenmagasinet. Läget mellan Gamla Linköping och universitetet är bara en av dem. 

– Vi kommer att ha öppet för allmänheten alla dagar i veckan, inte bara på helger och lov. Det blir en större butik, större kafé och större djuravdelning. Vi förnyar de gamla utställningarna och tillför nya – vi har spännande samarbeten på gång med universitetet och näringslivet, säger hon.

AI och annan ny teknologi ska ta plats i det nya Fenomenmagasinet.

– Samtidigt vill vi bevara den varma och välkomnande hemma hos-känslan som Janne Engqvist skapade. Vi ska hålla nere entréavgiften och man kommer att få ta med sig egen mat om man vill. Alla ska ha råd att komma till oss, säger Åsa Mistrén Kämpe.

undefined
Åtta barn från avdelningen Mulle meck på förkolan Skattegården 72A hade under spadtagsceremonin en särskilt viktig uppgift: De skulle trycka igång maskinen som startade igång spaden som grävde under rökeffekter. Barnen var lite spända inför uppdraget, men fick efteråt välförtjänt bulle och varm choklad som belöning.
undefined
Shamso var taggad för sin uppgift och laddade med en tummen upp. De barn från mobila förskolan Skattegården 72A som hjälpte till med att sätta igång maskinen som styrde spadtaget fick dagen till ära klä sig i vita rockar och skyddsglasögon. Bredvid står kompisen Amira.
undefined
Wajan är nöjd efter att ha fått en riktigt stor sockerbulle som tack för sin insats när spadtagsmaskinen skulle sättas igång.

Barn från den mobila förskolan i Skäggetorp förrättade själva spadtaget genom att trycka igång en rykande, blinkande spadtagsautomat som ingenjören Johan Brynne byggt i sann Fenomenmagasinsanda. 

Kören Ad Libitum sjöng – och lyckades ofrivilligt demonstrera meteorologins och tyngdlagens verkningar genom att råka få snömassorna från partytältets tak över sig.

undefined
Efter flera turer bestämdes det att nya Fenomenmagasinet ska byggas på Valla gård, som tillhör friluftsmuseet Gamla Linköping. Huset byggs i gammal stil för att passa in i miljön.

Nya Fenomenmagasinet blir 2 500 kvadratmeter stort och har ritats av Felix Lotz på Fredrikssons arkitektkontor. Utmaningen var att få en stor byggnad att smälta in i miljön bredvid 1700-talshusen i Mjellerumsgården.

– Vi åkte runt på den östgötska landsbygden för att hitta inspiration. Resultatet har blivit en kvarn med magasin, gammaldags utanpå men modern inuti, säger han.

undefined
Barnen i fokus. Det är också för dem som det nya Fenomenmagasinet i första hand är till för när det står klart.

Det gamla Fenomenmagasinet stängde våren 2022 för att ge plats åt LasseMajas Deckarhus. Det nya Fenomenmagasinet ska vara färdigbyggt i maj 2025, men innan det kan öppnas ska utställningarna byggas upp.

– Det vore jättekul att öppna till julen 2025, men våren 2026 är nog mer troligt, säger Åsa Mistrén Kämpe.

Kristina Edlund påminde i sitt tal om att alla kommuner brottas med en allt tuffare ekonomi.

– Men vi måste kunna bromsa och gasa samtidigt. Den här satsningen kommer att ge mycket tillbaka. Vi hoppas locka barn från alla olika bakgrunder och öppna dörren till naturvetenskap och teknik för framtidens ingenjörer.

Plötsligt började maskinen som var kopplad till barnens knappar att ryka. "Ohhh..." utbrast flera som inte hade en aning om vad de hade satt igång.
Plötsligt började maskinen som var kopplad till barnens knappar att ryka. "Ohhh..." utbrast flera som inte hade en aning om vad de hade satt igång.
Karta: Valla gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!