130 000 övertidstimmar i länet – nu tar facket strid

Avtalsförhandlingen med SKR har strandat helt och nu varslar Vårdförbundet om en övertids- och nyanställningsblockad. Varslet berör bland annat alla sjuksköterskor i Region Östergötland. "Vi vill synliggöra det orimliga i att hälso- och sjukvården bärs upp av all övertid som våra medlemmar arbetar", säger Emma Klingvall.

Vårdförbundet varslar om en övertids- och nyanställningsblockad. Något som påverkar tusentals anställda i Region Östergötland.

Vårdförbundet varslar om en övertids- och nyanställningsblockad. Något som påverkar tusentals anställda i Region Östergötland.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-04-11 18:00

Emma Klingvall är ordförande för Vårdförbundet i Östergötland och dessutom ledamot i förbundsstyrelsen. Under torsdagen valde hon och hennes kollegor att varsla om flera konfliktåtgärder – ett varsel som omfattar cirka 63 000 vårdanställda runt om i landet. Bakgrunden är den avtalsrörelse som just nu pågår. Trots medling har förhandlingarna med arbetsgivaren, det vill säga SKR (Sveriges kommuner och regioner) och arbetsgivarorganisationen Sobona, strandat. Om inget händer innan torsdag den 25 april kommer Vårdförbundet att genomföra en övertids- mertids- och nyanställningsblockad.

undefined
Emma Klingvall, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland, konstaterar att förbundets yrkesgrupper hade över 130 000 övertidstimmar förra året. Något som hon menar täcker upp för ungefär 80 heltidstjänster.

Det innebär att förbundets yrkesgrupper, alltså barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor, därefter inte ska jobba övertid eller mertid. Arbetsgivaren får inte heller genomföra några nyanställningar inom dessa yrkesgrupper. Varslet berör både medlemmar och oorganiserade. Emma Klingvall bedömer att det handlar om över 3 000 individer i länet.

– Att vi väljer att varsla om övertid-, mertid- och nyanställningsblockad för alla vårdanställda som tillhör våra yrkesgrupper är för att synliggöra det orimliga i att hälso- och sjukvården bärs upp tack vare all övertid som våra medlemmar arbetar. Förra året hade vi minst 130 700 övertidstimmar i Region Östergötland. Det är lågt räknat och ersätter ungefär 80 heltidstjänster, säger Emma Klingvall.

Vad är det ni vill ha i förhandlingarna?

– En arbetstidsförkortning som gör att fler orkar jobba heltid. Som det ser ut i dag har vi generellt sett en för låg bemanning i regionen. Det gör att vi täcker upp vakanta pass med övertid. Vi förstår inte vem som ska vilja jobba inom vården med tanke på hur det ser ut i dag.

undefined
Region Östergötland har ännu inte analyserat vilka effekter som blockaden kan komma att få.

Vad blir konsekvensen om stridsåtgärderna blir verklighet?

– Att arbetsgivaren får det tuffare att bemanna. Det är redan i dag alldeles för många som väntar på att få vård och behandling i tid och vi menar att våra krav i avtalsrörelsen är rimliga utifrån att vi ska kunna ta ansvar. Det är orimligt att vi ska jobba mer än vår heltid. Det är patientosäkert och vi betalar med vår hälsa.

I ett pressmeddelande konstaterar SKR att de mottagit Vårdförbundets varsel.

– Det ekonomiska utrymmet i regioner är ytterst begränsat. Bara att följa märket innebär kostnadsökningar på totalt 21 miljarder kronor. Ytterligare förändringar av villkoren, så som till exempel att förkorta arbetstiden, skulle innebära ytterligare många miljarder kronor, säger SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg.

undefined
"I det här fallet handlar det om en stridsåtgärd för Vårdförbundets sida och vi har inte analyserat eventuella effekter, däremot håller jag med om problembilden kring övertidstimmar och det är därför vi jobbar för att minska dem", säger regiondirektören Mikael Borin.

När vi når Mikael Borin, regiondirektör i Östergötland, har han precis nåtts av varslet.

– Vi har ännu inte gjort någon analys av vad varslet kan betyda för verksamheten eller få för effekter, men den innefattar en nyanställningsblockad som skulle kunna göra det svårare för oss att fullfölja avvecklingen av bemanningsföretag, säger han.

Delar du problembilden kring övertidstimmarna?

– Generellt sett har både övertiden och mertiden sjunkit under 2024. Vi har naturligtvis en strävan att komma bort från övertiden. Det ligger i en av de åtgärdsplaner som vi genomför i omställningen av hälso- och sjukvården.

130 700 övertidstimmar förra året. Vad säger du om det?

– Jag kan egentligen inte kommentera den siffran. Jag har inte den aktuella datan framför mig.

Karta: Region Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!