Företag vill bygga bostäder på golfbanan

Ekeblad Bostad vill bygga över 100 bostäder på golfbanan i Vårdsberg. "Det skulle innebära att nästan 700 golfare blir utan bana att spela på", säger klubbdirektör Björn Sturehed.

Vårdsbergs golfbana har nio hål och byggdes på 1990-talet av Erling Sandberg.

Vårdsbergs golfbana har nio hål och byggdes på 1990-talet av Erling Sandberg.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-08-23 05:00

Ekeblad Bostad har i samarbete med markägaren – familjen Möller – lämnat in en detaljplaneansökan. Deras förhoppning är att kommunen ska ta fram en ny detaljplan som tillåter att Vårdsbergs golfbana bebyggs med bostäder.

Företaget presenterar två alternativ. Det ena innehåller 120 bostäder, i en blandning av radhus, parhus och villor. I alternativ två, med 186 bostäder, byggs även ett antal lägenheter i flerfamiljshus.

– Vi tycker att det här är en attraktiv och lämplig plats att utveckla bostäder på. Det är nära till Linköping och det är ett fint läge i en sydvästsluttning, kommenterar Sebastian Ahlström, projektledare på Ekeblad Bostäder.

Men golfspelarna lär inte blir så glada?

– Så är det ju. Men samtidigt är det bara en niohålsbana och det finns många andra fina golfbanor runt Linköping. Vi ser det som att ett bostadskvarter kan öppna upp den här miljön för fler, inte bara golfare. Men vi ska inte jaga upp golfarna i det här läget, de kan lugnt spela vidare. Även om kommunen säger ja till våra planer lär det ta rätt många år innan det blir byggnation, säger Ahlström.

Det som händer närmast är att samhällsbyggnadsnämnden ska ta ställning till om ett detaljplanearbete ska inledas eller inte. Om nämndens politiker säger ja brukar det ta upp till sex år innan arbetet kan starta och ytterligare runt två år innan detaljplanen är klar.

Golfbanan i Vårdsberg byggdes av Erling Sandberg i slutet av 1990-talet. Sedan fem år tillbaka är det Landeryds Golfklubb som arrenderar och sköter anläggningen. 

Landeryds klubbdirektör Björn Sturehed berättar att det femåriga arrendeavtalet går ut vid nyår. Förhandlingar pågår om att förlänga avtalet med ytterligare fem år och Sturehed har goda förhoppningar om att förhandlingarna går i lås. Men bostadsplanerna oroar honom.

– Om banan försvinner är det nästan 700 golfare i Vårdsbergs GK som inte kommer att ha någonstans att spela. Vi har inte möjlighet att ta emot alla dem på Landeryd – där är det fullt och vi har en kölista. Och jag tror inte att det finns särskilt mycket plats på Vreta eller i Linköping heller, säger han.

Björn Sturehed har i flera år försökt övertyga tjänstemän och politiker om behovet av fler golfbanor i Linköping.

– Det behövs även om Vårdsbergs golfbana får leva vidare. Kommunen ska ju växa till 200 000 invånare och 6–7 procent av dem spelar golf.

undefined
Björn Sturehed anser att det behövs fler golfhål i Linköping, oavsett vad som händer med Vårdsbergsbanan.
En illustrationsskiss över hur de nya bostäderna skulle kunna se ut.
En illustrationsskiss över hur de nya bostäderna skulle kunna se ut.
Karta: Vårdsbergs golfbana
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!