Här har fritidsgårdarna stängt: "Har inte räckt till"

Ungdomsverksamheten Ung Puls har i princip stängt helt i stadsdelarna Lambohov och Ryd. För att öppna igen behöver verksamheten mer kommunala medel. "Styret behöver göra en politisk prioritering", säger oppositionspolitkern Christoffer Rosendahl (C).

Ung Puls har stängt i Lambohov och Ryd. Oppositionspolitikern Christoffer Rosendahl (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kräver tillsammans med flera andra politiker att verksamheterna öppnas igen.

Ung Puls har stängt i Lambohov och Ryd. Oppositionspolitikern Christoffer Rosendahl (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kräver tillsammans med flera andra politiker att verksamheterna öppnas igen.

Foto: Privat/Dennis Petersson

Linköping2024-02-14 05:00

Det var i höstas, under oktober månad, som den kommunala ungdomsverksamheten i Linköping Ung Puls sjösatte en ny organisation. Innan dess hölls fyra fritidsgårdar öppna – på tisdagar, onsdagar och varannan fredag/lördag. Hit var alla Linköpingsungdomar mellan 13 och 18 år välkomna.

Men i den nya organisationen har bemanningen förändrats. Istället för två eller tre medarbetare vid varje fritidsgård finns nu det dubbla. Konsekvensen har dock blivit att den regelbundna verksamheten, i Ryd och Lambohov, har fått stryka på foten helt. Här genomförs numera endast tillfälliga "nedslag" med aktiviteter. Behovet i Skäggetorp och Berga bedöms av kommunen som större.

– Vi har verksamhet i alla områden, men mycket begränsat i Ryd och Lambohov. Utifrån arbetsmiljön för både personal och ungdomar har vi gjort en riskbedömning och sett att vi behöver en ökad grundbemanning. Då har vi inte tillräckligt med personal för att ha öppet i alla områden samtidigt. Men personalen kan fortfarande göra nedslag i Lambohov och Ryd, kanske i samverkan med andra aktörer eller genom att använda föranmälningar, säger Viktoria Wilsén, verksamhetschef vid Ung Puls, och fortsätter:

– Med tanke på hur situationen är i hela vårt samhälle har vi gjort den här bedömningen. Det kan komma ganska många ungdomar, det kan hända en del saker, och vi har inte räckt till i verksamheten. Men sedan vi gjorde den här förändringen har vi märkt en enorm skillnad i Berga och Skäggetorp. Det är tryggare och säkrare – och det har kommit fler besökare. Inte minst tjejer.

undefined
Viktoria Wisén, Verksamhetschef vid Ung Puls, förklarar att beslutet beror på säkerhetsläget. "Vi behöver en ökad grundbemanning", säger hon.

Enligt Viktoria Wilsén brukar mellan 50–60 ungdomar att komma under en dag.

Är det någon speciell händelse som föranledde den nya riskbedömningen?

– Nej, det är flera händelser som gjorde att jag, säkerhetssamordnaren och HR satte oss ned och kollade på det här. Det är tufft i de här områdena.

Kan du ge några exempel på händelser?

– Vi har haft ungdomar som har fått utrymme att stöka och förstöra arbetsmiljön. Det har varit en del hot och det har kommit in stora grupper av ungdomar som velat visa vem som bestämmer. Men vi har inte sett att det skett gängrekrytering eller annat kriminellt.

Verksamhetens ambition är, trots den här förändringen, att återigen kunna ha öppet i Lambohov och Ryd. För att så ska bli fallet krävs mer personal – och därmed en större budget.

– Jag har prioriterat i min budget och vi behöver vara fler huvuden för att kunna ha öppet i kommunens alla fyra prioriterade områden – så det är klart att det handlar om de ekonomiska ramarna, säger Viktoria Wilsén.

undefined
Ung Puls bedriver ungdomsverksamhet i Skäggetorp, Ryd, Berga och Lambohov. Sedan hösten har den regelbundna verksamheten i Ryd och Lambohov varit stängd.

Oppositionspartierna i Linköping fick kännedom om förändringen vid en workshop på Kulturhuset Arbis i början av februari, där ungdomar fick möjlighet att samtala med politiker. Tillsammans med Cecilia Helber (LL), Maria Moraes (MP), och Sofia Frithioff (V) kräver Christoffer Rosendahl (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att S+M-styret återigen öppnar de stängda verksamheterna.

– Det viktiga är inte att vi borde ha fått reda på att verksamheterna stängt utan det viktiga är att de öppnas igen. Vi vill se till att någon typ av ungdomsverksamhet öppnar i Ryd och Lambohov. Det är områden som pekats ut som prioriterade, och då kan man inte bara sluta att prioritera dem, säger Christoffer Rosendahl och fortsätter:

– Vi behöver se över om vi måste budgetera verksamheten annorlunda för att kunna ha öppet överallt. Där behöver styret göra en politisk prioritering.

Men vad riskerar att hända när verksamheterna är stängda?

– Det är områden där det inte alltid finns jättemycket annan verksamhet. Alla ungdomar kanske inte trivs med att utöva en idrott. Därför behövs det en plats där man kan vara – för annars hänger man på andra platser. Om kommunen har en egen ungdomsverksamhet har man kontroll på vilka som kommer dit och vad som händer. På gatan och i stadsdelscentrum har man inte den kontrollen.

undefined
I ett Linköpingsförslag vädjar en ungdom om att kommunen återigen startar upp ungdomsverksamheterna Ung Puls i Ryd och Lambohov. Här är lokalen i Lambohov.

Utöver oppositionspolitikernas protest har ett Linköpingsförslag, som efterfrågar ungdomsverksamheterna i Lambohov och Ryd, lämnats in. Här skriver en ungdom bland annat följande:

"Vi som ungdomar från Lambohov och Ryd upplever att våra två områden inte prioriteras lika mycket som våra andra områden i Linköping. Vi känner inte att vi har lika mycket rätt till en meningsfull fritid. Många från våra områden känner redan att de lever i ett utanförskap och många av dem som besöker Ung Puls har ingen annan möjlighet till en meningsfull fritid".

Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, poängterar att verksamhetsförändringen inte är ett politiskt beslut – utan att det är en anpassning utifrån säkerhetsläget.

Men det handlar om en ökad grundbemanning. Ser du att ni behöver gå in mer pengar?

– Det kommer vi nog att behöva göra i någon form. Det är klart att vi ska se till att det öppnar i Lambohov och Ryd igen. Det behövs verksamheter där. Vi är helt överens med oppositionen, säger nämndordföranden.

undefined
Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att S+M-styret håller med om att ungdomsverksamheter behövs i Lambohov och Ryd. Däremot kan hon inte svara på när verksamheterna kan öppnas igen.

Varför har inget hänt sedan verksamheterna stängdes då?

– Vi behöver ha en trygg verksamhet och den behöver vara bemannad på ett okej sätt. Exakt vad det innebär kommer bli ett uppdrag för förvaltningen att jobba med framöver. Vi behöver också se om vi har möjlighet att omfördela medel.

Kan det bli aktuellt att utöka Ung Puls budget redan i år?

– Vi lägger ihop Ung Puls verksamhet med övrig ungdomsverksamhet i kommunen så jag tänker att det är där vi får se över budgeten.

Verksamheten är nöjd med den bemanning de har nu. Är det en sådan bemanning som behövs på alla fritidsgårdar framåt?

– Det är svårt för oss att bedöma. Det är i första hand förvaltningen som får göra det. Vi ska ha en trygg verksamhet, det kommer vi aldrig att tulla på.

undefined
Ung Puls lokaler i Ryd ligger i närheten av Ryds centrum.

Men vad säger du om att verksamheten ändå bedömts som osäker innan?

– Det är en jättetråkig samhällsutveckling att det blivit ett så tufft klimat så att man måste vara många för att skapa trygghet. Vi behöver jobba mer på alla plan för att skapa en trygg och meningsfull fritid för ungdomar. Det är ett viktigt uppdrag.

Många ungdomar saknar sina verksamheter, när får de dem tillbaka?

– Jag kan tyvärr inte säga när i tiden. Det får jag återkomma om senare. Men vår tanke är att det i någon form ska öppnas upp igen – och för det tror jag att vi kommer att behöva mer personal, säger Lotta Bäckman.

Karta: UngPuls, Ryd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!