Problem med järnvägsbommarna vid Saab – igen

På torsdagen fastnade järnvägsbommarna vid Saab i Linköping återigen i nedfällt läge. Efter en stund fälldes de upp – då kom tåget.

Stora problem med järnvägsbommarna

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-04-11 10:03

Corren har flera gånger den senaste månaden rapporterat om hur bommarna fastnar och det bildas långa köer på Åtvidabergsvägen.

På torsdagen inträffade det igen, vid upprepade tillfällen under morgonen och förmiddagen.

Strax före klockan 09 kontaktade flera läsare redaktionen och berättade att bommarna varit nedfällda i runt tio minuter och att köerna ringlade långa. Plötsligt ska bommarna sedan ha fällts upp – dock inte i något lämpligt läge.

"Efter lång väntan går bommarna upp, då kommer tåget", meddelade en tipsare. "Tåget kom precis när bommarna fälldes upp. Det kunde ha skett en olycka", berättade en annan.

Lyckligtvis inträffade ingen olycka, men bommarna fortsätter bevisligen att strula.

undefined
Det bildades långa köer på Åtvidabergsvägen när bommarna fastnade i nedfällt läge. När de sedan plötsligt fälldes upp så kom tåget söderifrån.

När vi når Trafikverkets presstjänst finns först ingen närmare information. Presskommunikatör Felicia Danielsson förklarar dock generellt om situationer som denna:

– När bommar inte går ner kan tåg få passera ändå, men i krypfart, typ 10 km/h. Så har man slagit fast att bommar inte funkar så kan man, istället för att ställa all tågtrafik, låta det aktuella tåget passera, men väldigt långsamt.

På eftermiddagen får vi sedan tag i Karl-Johan Wigh, Trafikverkets projektledare för drift och underhåll, som berättar att man kontinuerligt arbetar för att hitta felkällan:

– Med hjälp av en konsult försöker vi ta reda på vad det är som krånglar. Men just nu lever vi ovisshet vad som påverkar signalanläggningen och gör att bommarna inte går upp. Bättre eller närmare information har jag tyvärr inte i nuläget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!