Här är Linköpings tre nya stadsdelar

Kareby, Nykvarn och Stadshamnen. När Linköping ska utvecklas runt ett nytt resecentrum blir det också nya stadsdelar.

Kareby, Nykvarn och Stadshamnen. Så är det tänkt att stadsdelarna runt Linköpings kommande resecentrum ska heta.

Kareby, Nykvarn och Stadshamnen. Så är det tänkt att stadsdelarna runt Linköpings kommande resecentrum ska heta.

Foto: Linköpings kommun

Linköping2022-12-01 05:00

Ostlänken är tänkt att få sin station intill Kallerstadsleden, strax väster om bron över Stångån. Kring detta nya resecentrum tänker sig stadsplanerare och politiker att staden ska utvecklas – och då kan det behövas ett nytt namn på stadsdelen, menar man.

Idag tillhör området Tornby, men namnberedningskommittén har kommit fram till att Nykvarn blir ett bättre namn för området runt stationen. Nykvarn föreslås sträcka sig både söder och norr om Kallerstadsleden. I områdets sydöstra hörn ligger Nykvarnsparken och Nykvarnsholmen.

För området norr om Nykvarn, fram till Gillbergagatan i nuvarande Tornby, har kommittén tagit fram namnet Kareby. Det namnet är hämtat från en gård som en gång låg här.

Söder om Nykvarn föreslås namnet Stadshamnen. Här ligger nuvarande Resecentrum, som idag tillhör Vasastaden på kommunens kartor. Här finns också ett stort spårområde som kommer att kunna rivas den dag Ostlänken står klar – runt år 2035, om tidsplanen håller.

Namnet Stadshamnen är förstås hämtat från Linköpings hamn, som en gång i tiden faktiskt var en av Sveriges största insjöhamnar. Här möttes fartyg från Kinda och Göta kanal och man lossade och lastade bland annat ved, virke och timmer. Att järnvägsstationen byggdes där den ligger idag var just för att få nära till hamnen.

De tre nya stadsdelarna är än så länge bara arbetsnamn. Ett officiellt namnbyte blir det förmodligen inte förrän den dag det är dags att sätta igång med detaljplaner för områdena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!