Här äter eleverna – på papptallrikar

Arenaskolan har inget skolkök och eleverna äter på papptallrikar. Nu utreds om lokalerna ska byggas om – ett och ett halvt år efter invigningen.

Arenaskolan, som invigdes i oktober 2016, byggdes utan matsal.  Men nu är en lösning på gång.

Arenaskolan, som invigdes i oktober 2016, byggdes utan matsal. Men nu är en lösning på gång.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-03-24 18:00

Arenaskolan ligger på kortsidan av Linköping arena. Här går runt 450 högstadieelever, varav drygt 300 har valt en av idrottsprofilerna – dans, fotboll, innebandy, ishockey, konståkning, simning och tennis. Skolan är populär, särskilt fotbollsprofilen där det är många fler sökande än platser.

Någon idrottshall finns inte, så alla utom fotbollseleverna får gå eller cykla till simhallen, ishallen eller sportcenter för sina idrottspass.

Matsal och skolkök saknas också. Men skolan har hittat en tillfällig lösning – eleverna äter i arenans VIP-lounge. Maten transporteras dit och eftersom det inte finns diskmöjligheter är det papptallrikar och engångsbestick som gäller.

– Miljömässigt är det ju inte bra. Men lokalen ligger vägg i vägg med skolan och det är en tyst och lugn miljö. Så för att vara en tillfällig lösning är det jättebra, säger skolans rektor Cecilia Persson.

Nu är en permanent lösning på gång. Även den bygger på att eleverna sitter i VIP-loungen, men nu utreder kommunen och fastighetsägaren Botrygg om det går att bygga om lokalerna intill loungen till ett skolkök.

– VIP-loungen står annars mestadels tom dagtid, så att ha den som skolmatsal innebär ett effektivt nyttjande av lokaler som ändå finns. Kan vi nu få till ett kök skulle det ju även gagna arenan som kan använda det vid olika sammankomster, säger Christer Gunnarsson, ansvarig för lokalfrågor på barn- och ungdomsnämnden.

Varför byggdes skolan utan matsal?

– När vi tog beslutet om en skola med idrottsprofil räknade vi med att kunna lösa matsalsfrågan i närheten av arenan. Hela Stångebro ska ju omvandlas till bostadsområde och det kommer att behövas fler skolor i området. Men den förändringen har tagit längre tid än vad vi räknade med då, säger Gunnarsson.

Det fanns också en tanke att Arenaskolans elever under en tid skulle kunna gå till Ljunkan för att äta.

– Det är inte mer än 500 meter. Men eftersom eleverna också måste transportera sig till sina idrottspass skulle det bli utdragna skoldagar. Att äta inne i arenan är mycket bättre. Den samlokaliseringsmöjligheten såg vi inte när arenan byggdes.

På sikt finns det också hopp om att få närmare till idrottspassen, om den planerade multiarenan byggs. Den utredning som samhällsbyggnadskontoret gjort förordade en placering vid Gumpekullarondellen, men det presenterades också alternativ intill Linköping arena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!