Kommunal förvaltning JO-anmäls för slarv

En Linköpingsfamilj har JO-anmält social-och omsorgsförvaltningen, bland annat för alldeles för lång handläggningstid. Man hävdar också att förvaltningen slarvat bort viktiga dokument.

Social- och omsorgsförvaltningen har i revisionen för 2021 fått kritik för långa handläggningstider. Nu har en Linköpingsfamilj JO-anmält förvaltningen bland annat för just detta.

Social- och omsorgsförvaltningen har i revisionen för 2021 fått kritik för långa handläggningstider. Nu har en Linköpingsfamilj JO-anmält förvaltningen bland annat för just detta.

Foto: Petra Isaksson

Linköping2022-05-02 16:00

Familjen som har ett barn med svåra funktionsnedsättningar sökte sommaren 2021 korttidsboende för barnet. Först tio månader efter ansökan blev det klart med plats. Enligt den uppdaterade (2008) lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) så ska det i regel inte ta längre tid än tre månader.

Anmälaren hävdar vidare att förvaltningen slarvat bort både anställningsavtal och tidrapporter. Vilket också orsakat problem för det aktuella assistansbolaget som behövt skicka nya handlingar tre gånger, enligt anmälan.

Man skriver vidare att också tidrapporter varit försvunna och även när förvaltningen bett om, och fått, komplettering hade familjen ännu efter tre månader inte fått något besked om när utbetalning skulle ske.

I anmälan framgår också att familjen har stora problem att få kontakt med personen som handlägger familjens ärende. I anmälan står: "Vår handläggare vägrar också att svara på telefon och mail, vilket gör det hela svårare och att vi då får kontakta chefer som är dåligt pålästa om ärendet."

Problemet med långa handläggningstider på social- och omsorgsförvaltningen är kända sedan tidigare. I årets revision kritiserades förvaltningen för just detta. En medarbetarenkät har också visat att arbetsmiljön på förvaltningen är pressad och att nästan hälften uppger att de inte hinner med sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid. En stor andel känner också olust att gå till jobbet.

Ulla Salmela Trosell är chef för avdelningen barn och unga på Social- och omsorgsförvaltningen. I ett mejl svarar hon att förvaltningen är medveten om de långa handläggningstiderna och att man arbetar för att komma till rätta med personalomsättningen på förvaltningen.

På frågan om det inte är rättsosäkert om dokument försvinner från en förvaltning med myndighetsansvar skriver hon att: "Vi ska alltid arbeta för att ha en rättssäker och effektiv handläggning och arbetar med att förbättra och se över våra rutiner och arbetssätt. I de fall kritik riktas mot oss från våra tillsynsmyndigheter behöver vi naturligtvis se över innehållet i kritiken och vidta åtgärder för att komma till rätta med det."

Än så länge har inte JO uttalat sig i ärendet. Men man har begärt in dokument från förvaltningen, enligt handläggaren hos Justitieombudsmannen.



Linköpingsfamiljen har anmält Social och omsorgsförvaltningen till Justitieombudsmannen.
Linköpingsfamiljen har anmält Social och omsorgsförvaltningen till Justitieombudsmannen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!