Kommunens val av vatten på tetra kritiseras

Kommunens beslut att ersätta en sockerdryck i elevernas utflyktspaket med vatten på tetra kritiseras av lärare Sara Aldén Bernhardsson.

Sara Aldén Bernhardsson, lärare på Brunnebyskolan, kritiserar "vatten på tetra"-beslut: "Vi har dunkar med vatten och de flesta eleverna har sin egen vattenflaska annars får de en pappersmugg."

Sara Aldén Bernhardsson, lärare på Brunnebyskolan, kritiserar "vatten på tetra"-beslut: "Vi har dunkar med vatten och de flesta eleverna har sin egen vattenflaska annars får de en pappersmugg."

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2019-11-17 20:00

Ett mejl med informationen om det kommande utbytet vid utflykter kom till skolorna i slutet av förra veckan. 

– Lärarna på min skola fick veta om det förra fredagen. Det är en katastrof med tanke på miljö. Vi förstår inte alls tanken bakom det beslutet, säger Sara Aldén Bernhardsson, lärare på Brunnbyskolan i Ljungsbro. 

Är det inte bra att ersätta en sockerrik dryck med vatten?

– Det är jättebra. Men då ska dryck inte ersättas med vatten på tetra utan med vatten från kranen. Skolan måste spara pengar och budgeten blir allt tajtare och tajtare. Och vad gör kommunen, lägger pengarna på förpackat vatten i stället för att lägga dem på rätt saker. Det är frustrerande.

Sara Aldén Bernhardsson är inte heller imponerad med kommunens uppgift om att överblivna pengar – i fall att vatten på tetra blir billigare än festis – ska satsas på elevernas måltider i stället.

– Det är skatteretande. Varför inte använda kranvatten  och satsa alla de sparade pengarna på måltiderna.

Hur gör Brunnbyskolan nu när eleverna åker på utflykter?

– Vi har dunkar med vatten och de flesta eleverna har sin egen vattenflaska annars får de en pappersmugg. Det är befängt att kommunen skriver i sin information att de "erbjuder" vatten på tetra från och med årsskiftet när vi ska på en utflykt. Som om vatten aldrig har funnits. Och hur man än tänker är det tokigt, vatten på tetra tar inte heller mindre plats än vatten i dunkar, säger Sara Aldén Bernhardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!