Kreativa samtal vid ritbordet

Sommarvärme, gosedjur, paddling, städning, bad, våningssängar, inredning... Vi hann avhandla många spännande ämnen vid Corren Bostads ritbord under Stadsfesten.

1-åriga Isabelle Helmfrid parkerar sin viktigaste ägodel på bordet förstås.

1-åriga Isabelle Helmfrid parkerar sin viktigaste ägodel på bordet förstås.

Foto: Anna Lindén

Linköping2018-09-06 09:41

Rituppgiften gick ut på att förmedla i bild hur man bäst tog sig igenom sommarens hetaste dagar. Och i takt med att vinden friskade i och slet i papper och tuschpennor i tältet vid Domkyrkoparken, och vi med gemensamma krafter fick lyfta in bordet under tälttaket till skydd från regnet, växte minnen från sommarlata dagar i solen fram.

– Äta glass och bada, det är nog det allra bästa ändå, sa Minna Anderini, 5 år, och drömde sig tillbaka en stund.

Nogsamt ritade hon sig själv och farmor när det stod intill varandra och tittade på fåglar en varm dag i somras.

– Jag vet inte var eller när, fåglar finns ju lite överallt, förklarar hon och ger farmor långt orangefärgat hår.

Den långvariga hettan bekom henne inte särskilt. Lösningen var helt enkelt att hålla sig undan solen när det var som allra varmast.

– Pappa ville helst att vi skulle vara inne. Men jag blev solbränd två gånger. Eller om det var en gång, det är lite svårt att komma ihåg, säger hon.

Inomhus ja. Minna trivs i familjens hus och berättar att hon såklart har ett eget rum. För hur skulle det annars gå när lillasyster Lily börjar skrika?

– Jag har en våningssäng. Jag sover där nere och gosedjuren där uppe, alla utom kaninen ”Kin,” säger hon.

Städa gillar hon inget vidare, men däremot att flytta om saker lite här och där så att det blir som hon vill ha det.

– Jag har en säng i mitt rum, det brukar man faktiskt ha. Jag tycker att det är fint, kanske lite kläder slängda här och där. Jag älskar att byta kläder, säger hon och målar en rosa klänning till sig själv och en svart till farmor.

Signe Leberfinger, 5 år – men snart 6 – spenderade sommarens varma dagar på en strand på Öland. Hon målar storasyster Älva som flyger drake och mormor som badar.

– Mormor är ute och simmar som en manet, säger hon och ordnar till en stor turkos badmössa och en röd baddräkt.

Sen målar hon en solstol, ett parasoll och en flaska solkräm.

Hon berättar att hon har ett rum hemma i familjens hus, som hon delar med sin syster.

– Jag avskyr att städa, men mamma gör det åt mig. Om jag tar tid till att städa så kan jag missa att göra saker med mina kompisar.

Klokt prioriterat förstås.

– Jag tycker att det ska bli roligt med vinter för jag vill bygga snögubbar och åka pulka, säger Stephanie Helmfrid, snart 6 år, och slår sig ner vid bordet.

Hon målar en sjö i Rimforsa där det finns en lekplats. Hon ritar dit mamma och pappa och lillayster. Och en klänning som förvandlas till badklänning om man vill.

Du tänker redan på snö – tröttnade du på värmen alltså?

– Äh, jag var inne och lät det vara bara.

Sen pratade vi solkräm en stund och det här med att det kan vara svårt att smörja in små barn.

– Man kanske kan göra det lite i smyg när de sover, föreslår Stephanie.

Sen berättar hon i ett enda svep att hon har en våningssäng i sitt rum, men att det bara är fem trappsteg upp och inte det minsta otäckt högt. Ibland somnar hon i lillasysters säng om hon trots allt är för trött att ta sig upp de där trappstegen och då brukar pappa lyfta upp henne för han är starkast.

Ja, så härligt det är med alla möten under Stadsfesten. Tack för alla finurliga teckningar med sommarminnen och inte minst alla berättelser och beskrivningar om välstädade rum med våningssängar, simmande mormödrar, fågelskådande farmödrar, starka pappor, längtan efter vinter och lösningar på solkrämsproblemet.

Nu drömmer jag om att skaffa mig en garderob lik den som 7-åriga Angelina Hybinette har hemma i sitt rum. Den är alldeles full av gosedjur! Så mycket att hon kan gömma sig där när hon leker kurragömma.

– Ibland när jag öppnar dörren så bara väller det gosedjur över hela mig, säger hon.

Hur härligt låter inte det!

Stephanie Helmfrid, snart 6 år, ritar och berättar om sin sommar. Och om familjens hus och sitt rum. Och om sommarvärmen och att små barn bäst smörjs in med solkräm i smyg,  när de sover.
Stephanie Helmfrid, snart 6 år, ritar och berättar om sin sommar. Och om familjens hus och sitt rum. Och om sommarvärmen och att små barn bäst smörjs in med solkräm i smyg, när de sover.
Biobiljetter

Här är de fem vinnarna av biobiljetter som vi har lottat fram:

Hilda Petersson, 10 år.

Lotta Gustafsson, 11 år.

Lucas Kindvall, 10 år.

Alice Andrén, 13 år.

Saga Riddersporre, 8 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!