Lena Fältros är ny chef för Kinda kanal

Nästan 80 personer sökte jobbet som vd för Kinda kanal. Valet föll på Lena Fältros, hotelldirektör från Värnamo.

Lena Fältros är småländska, men har nu flyttat till Motala. Kanalkontoret ligger i Linköping.

Lena Fältros är småländska, men har nu flyttat till Motala. Kanalkontoret ligger i Linköping.

Foto: Åke Alvin

Linköping2022-01-26 09:00

I höstas sade den förra kanal-vd:n Karin Nybrolin upp sig för att bli affärsutvecklare på Idre Fjäll. Kanalbolagets mål var att få en ny vd på plats till årsskiftet, och det lyckades nästan. Den 17 januari var efterträdaren Lena Fältros på plats.

– Det har varit en spännande och jätterolig rekryteringsprocess. Det här är ett jobb som lockat många sökande, men styrelsen var helt överens om att Lena är rätt person för jobbet, säger kanalbolagets ordförande Camilla Egberth.

Lena Fältros är 52 år och kommer närmast från jobbet som chef för ett privatägt hotell i Värnamo. Hon har också bland annat jobbat på Trygg-Hansa och SEB som säljare, coach och kontorschef. Någon erfarenhet av Kinda kanal har hon däremot inte – när vi träffas vid Tannefors slussar för en intervju är det första gången hon besöker platsen.

– Jag har förstås mycket att lära, det är en utmaning som ska bli väldigt rolig. Som tur är har jag killarna i verkstaden att fråga om allt – det de inte vet om kanalen är inte värt att veta, säger hon.

Vad var det som lockade med det här jobbet?

– Besöksnäringen är en rolig bransch – folk man träffar har ju semester och är glada ... Sedan är det här ett väldigt omväxlande jobb. Det handlar om att sälja in kanalen och om att vårda ett kulturarv. Men vi äger också fastigheter med hyresgäster längs kanalen och det finns mycket praktiskt att ta hand om.

Det lediga jobbet kom lägligt rent privat.

– Jag har min sambo i Motala sedan 1,5 år och vi hade börjat prata om att det var dags för mig att hitta ett jobb häruppe. Då dök det här upp.

undefined
Lena Fältros är småländska, men har nu flyttat till Motala. Kanalkontoret ligger i Linköping.

Kinda kanal fyllde 150 år i fjol, men är inte alls lika känd som sitt 200-årsjubilerande storasyskon Göta. Det vill Lena ändra på. I sommar får hon draghjälp när den gamla trogna kanalbåten M/S Kind får sällskap av M/S Stockholm, som ska trafikera sträckan Linköping–Berg. 

– Det är oerhört välkommet. Det behövs mer kommersiell trafik på Kinda kanal och på det här sättet binds kanalerna ihop på ett bra sätt, säger Lena Fältros.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag håller på att ta motorcykelkörkort – min sambo och jag planerar att köra till Normandie på semestern. Och så spelar jag lite golf. Sedan gillar vi att åka på utflykter och nu blir det förstås många sådana längs kanalen. Men jag längtar verkligen efter att få ta en premiärtur med båt.

M/S Kind får i sommar sällskap av ännu en passagerarbåt på Kinda kanal, M/S Stockholm.
M/S Kind får i sommar sällskap av ännu en passagerarbåt på Kinda kanal, M/S Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!