Pehrsons (L) besked: 160 miljoner mer till skolan

Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson säger sig kunna satsa 160 miljoner kronor mer än regeringen på Linköpings skolor. "Vi säger bland annat nej till höghastighetståg".

Liberalernas partiledare Johan Pehrson besökte Linköping och Katedralskolan under torsdagen. Han säger sig kunna satsa 160 miljoner kronor mer än regeringen, över tre år, på Linköpings skolor.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson besökte Linköping och Katedralskolan under torsdagen. Han säger sig kunna satsa 160 miljoner kronor mer än regeringen, över tre år, på Linköpings skolor.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-08-25 15:00

I skuggan av ett träd, utanför Katedralskolans entré i Linköping, tar partiledaren Johan Pehrson emot mediakåren. Bara några minuter tidigare har han, i en fullsatt aula, svarat på elevernas frågor om allt från äldreomsorg och klimat till cannabisbruk och värnplikt. Den primära anledningen till hans besök är dock något annat – nämligen beskedet om 16 miljarder kronor mer till Sveriges skolor.

undefined
I skuggan av ett träd, och med de lokala partikollegorna Johan Thorén och Åsa Wennergren, tog partiledaren Johan Pehrson emot frågorna från media.

– Det skulle innebära 160 miljoner kronor, över tre år, om man bryter ner det för Linköping. Vi vill, tillsammans med några få partier, ha en statlig skola – som det var innan kommunaliseringen. Det är svårt att driva skola i 290 kommuner för att få en likvärdighet. Tills dess vill vi genomföra de här satsningarna.

Hur förstatligar man skolan igen?

– Det är bara att ta fram pappren som det såg ut innan man kommunaliserade och så gör man likadant igen. Man rullar tillbaka bandet, säger Johan Pehrson.

undefined
"Vi har sagt nej till en del av Socialdemokraternas projekt. Vi säger till exempel nej till höghastighetståg. Det går att få ut mycket mer transporter av vanlig räls, dubbelspår, och att vi anställer lokförare så att tågen går överhuvudtaget", säger Johan Pehrson om finansieringen av skolmiljarderna.

Fokus i Liberalernas skolsatsning ligger, enligt partiledaren, bland annat på fler behöriga lärare, fler skolböcker och möjligheten till mindre undervisningsgrupper. Johan Pehrson lyfter också det han kallar "sociala team".

– Det innebär att skolan, socialtjänst och elevhälsa bildar en ring runt eleven för att se vad det är för problem som gör att eleven har det jobbigt i skolan eller inte kommer dit alls. Vi har för många hemmasittare i dag, säger han.

16 miljarder mer än regeringen, var hittar ni pengarna?

– I grunden finns det, enligt Konjunkturinstitutet, ett reformutrymme på 120 miljarder kronor under de kommande åren. Vi har också sagt nej till en del av Socialdemokraternas projekt. Vi säger till exempel nej till höghastighetståg. Det går att få ut mycket mer transporter av vanlig räls, dubbelspår, och att vi anställer lokförare så att tågen går överhuvudtaget.

undefined
Äldreomsorg, klimat, cannabis och värnplikt. När Liberalernas partiledare Johan Pehrson, på sin skolstartsturné, svarade på frågor från Katedralskolans elever var ämnena många.

Har ni i Liberalerna gjort tillräckligt för skolan genom åren?

– Vi har inte riktigt haft de verktygen.

Liberalerna i Linköping har, under mandatperioden, kantats av interna stridigheter. Det är inget som oroar partiledaren:

– Jag har träffat många människor som är glada över att de nu kommer att återvända till oss. Vi har gett ett tydligt besked i regeringsfrågan och varit tydliga med vad vi står för.

Och samma gäller i Linköping?

– Jag hoppas det. Jag tycker att Liberalerna i Linköping på sin nivå visar på vikten av en fungerande skola och en stark integration, och vad man kan göra för klimatet, svarar Johan Pehrson.

undefined
"Jag får energi av att se Sveriges framtid sitta där och lyssna på mig.", sa Johan Pehrson efter att ha talat inför Katedralskolans gymnasieelever i årskurs tre.

På riks har ni tagit ställning i regeringsfrågan. Hur ser du på politiska samarbeten, på kommunal nivå, i Linköping?

– Vi är en decentraliserad organisation och jag förutsätter att man tar ansvar lokalt. Om man av olika anledningar väljer att säga att vissa partier inte går att samarbeta med, eller om man vill ha en koalition med Moderaterna eller Socialdemokraterna, handlar det om lokala förutsättningar.

Senast en liberal partiledare besökte Linköping valde denne att avgå dagen efter. Vi hinner aldrig lyfta faktumet med Johan Pehrson men däremot med hans lokala partikollegor.

undefined
"Det kommer gå bra för oss", säger en hoppfull Åsa Wennergren (L), gruppledare i Linköping, inför valet.

– Jag tror inte han avgår imorgon, säger Johan Thorén.

– Han betyder mycket för oss här i Linköping. Att det går bra för Liberalerna är positivt för oss ute i valrörelsen, säger Åsa Wennergren.

Hade ni samma känsla för några månader sedan?

– Det är inte roligt när opinionsmätningarna är låga, så det är klart att vi inte hade, säger Åsa Wennergren.

Mer om L:s skolmiljarder

I Liberalernas budgetmotion tidigare under året presenterade partiet en satsning på 16 miljarder kronor på Sveriges skola. Nu, på en så kallad "skolstartsturné", preciserar partiledaren Johan Pehrson vad pengarna skulle kunna användas till. Med 160 miljoner kronor över tre år skulle Linköpings skolor kunna satsa på fler behöriga lärare, mer läromedel, möjligheter till mindre undervisningsgrupper och så kallade "sociala team".

Karta: Katedralskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!