"Alicia", 13, placerad på Folåsa: "Polisen sköt mig med elpistol"

Hon var arg och "kaosade". Att hon skulle skjutas med en elpistol kunde hon inte ana. Men på torsdagen var det just det som inträffade när polis tillkallades till Sis-hemmet Folåsa i Vikingstad. "Jag känner ett tryck över bröstkorgen", säger Alicia till Corren.

"Jag skakade", säger 13-åriga Alicia (som egentligen heter något annat) efter att ha blivit beskjuten med polisens elpistol på torsdagen på Sis-hemmet.

"Jag skakade", säger 13-åriga Alicia (som egentligen heter något annat) efter att ha blivit beskjuten med polisens elpistol på torsdagen på Sis-hemmet.

Foto: Privat

Linköping2024-04-12 16:00

Alicia kom till Folåsa när hon var elva år. Det är nu två år sedan. Hon har haft vård i enskildhet under den mesta tiden hon bott på Sis-hemmet vilket innebär att hon bor isolerat på en låst avdelning och får bara vara på den vanliga avdelningen med de andra ungdomarna ibland. Hon berättar att hon får utbrott ibland och på torsdagen hände det igen. Hon var arg och "kaosade", berättar hon. 

– Jag trodde aldrig personalen skulle göra så där mot mig, säger hon när vi pratar via en app sociala medier. Hela jag skakade och det gjorde väldigt ont.

undefined
Polisen sköt "Alicia", 13, två gånger varav en gång i benet.

Händelsen inträffade på en låst avdelning på Sis-hemmet. Hon berättar att hennes utbrott hängde ihop med det poängsystem som används på Sis-hemmet. För att ungdomarna ska få komma ut eller få andra belöningar, som extra speltid, krävs att de samlar ihop poäng varje dag. När de inte klarar sina poäng säger personalen att de får "oklarat" moment vilket gör att det kan dröja innan de får nya poäng, vilket var fallet för Alicia.

undefined
Elpistol är ett relativt nytt vapen för polisen att använda. På torsdagen användes det på 13-åriga Alicia som är placerad på ungdomshemmet Folåsa i Vikingstad.

Poängsystemet har tagits upp i många klagomål på Inspektionen för vård och omsorg och under Correns granskning av Sis-hemmet har flera flickor vittnat om att det används som bestraffningar ibland. Till Ivo har personal uppgett att det är riskbedömningar som gör att utresor kan ställas in, inte själva poängsystemet.

– Jag ville prata med chefen men jag fick inte för hon hade rast. De stängde dörren om mig och jag blev sur så jag började kasta stolar. Därefter tryckte de på larmet. Personalen försökte lugna ned mig men jag kunde inte lugna mig och förstörde flera stolar. De ringde polisen som kom in direkt och gav mig tre varningar att jag skulle släppa stolen. Men jag ville prata med chefen. Sedan sköt de mig två gånger med en el-pistol.

undefined
Vapnet avfyrar en pil med en tråd som leder el från vapnet.
undefined
Röda laserprickar visar var pilarna träffar. Bilden är tagen i samband med att polisens demonstrerade sitt elchockvapen Taser X2 år 2017 som skulle börja testas i stor skala.

Hon visar bilder där man ser var el-pistolens pilar har träffat. En gång i benet och en gång ovanför bröstet på höger sida. 

– De har aldrig gjort så här förut när jag kaosade. De vet ju att jag inte skadar dom. Men nu hotade polisen mig. Hade de pratat med mig hade jag släppt.

Efter händelsen hade hon ont i bröstkorgen och ville åka till sjukhus. Men enligt Alicia sade chefen nej för att de inte hade tillräckligt med personal.

– Det kom en ambulans dit, men jag kände mig inte bekväm att bli undersökt av dem.

Polisens presstalesperson Johnny Gustavsson bekräftar händelsen och att ambulans var på plats.

– Det stämmer. Vi var där vid 12.40 och hade kallats dit av personal med anledning av att en boende där hade begått skadegörelse på möblemang och använde detta som tillhygge, enligt dem. Vi fick kontakt med barnet och det uppstår en hotfull situation där vår polisman gör en bedömning av att ha behov av att avfyra den här "tasern" för att avbryta en brottslig gärning, hot mot tjänsteman. Och så gjordes också. Det slutade med att på det viset blev ingen person blev skadad på något sätt.

Men Alicia känner sig både omskakad och öm där pistolen träffat, berättar hon.

undefined
Under 2024 ska alla poliser i yttre tjänst utrustas med elchocksvapen/elpistol enligt uppgifter från Polisen.
undefined
På torsdagen tillkallades polis som sköt 13-åriga Alicia med el-pistol (bilden är tagen från ett annat sammanhang).

Elchocksvapen för polis infördes 2023, då för insatsstyrkan. Enligt uppgifter från Polisen ska alla poliser i yttre tjänst utrustas med dessa under 2024.

– Ja, det är ganska nytt inom polisen, säger Johnny Gustavsson.

Vid en träff slås nervsignaler i muskulaturen ut tillfälligt. Gärningspersonen som träffats hamnar i ett stelt, krampliknande tillstånd. Energiurladdningen är så låg att hjärta, lungor eller en eventuell pacemaker inte ska påverkas, enligt Polisen.

Elchockvapen för polis

Etiska rådet godkände användandet av elchockvapen inom polisen redan 2016.

Polisen genomförde försök med elchockvapen mellan 2018 och 2021 för att undersöka om skador på poliser och motpart minskar när de används vid ingripanden.

Man ville också veta om behovet av att använda tjänstevapnet minskade, och om det gav större trygghet till poliser i yttre tjänst.

Utvärderingen visade att vanliga skjutvapen kunde undvikas i enskilda fall men det var inte statistiskt säkerställt att elchockvapen minskade behovet av skjutvapen.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!