Politikerna ändrar sig – förskolebussarna blir kvar

Beslutet var fattat – förskolebussarna ska säljas. Barnens föräldrar motsatte sig beslutet. De drev kampanj i sociala medier, uppvaktade politiker och lämnade in ett medborgarförslag. Nu har politikerna ändrat sig – bussarna blir kvar.

Två av kommunens tre förskolebussar skulle säljas, enligt ett nämndbeslut från i höstas. Föräldrarna till de berörda barnen kämpade för att få ha dem kvar. Nu har politikerna ändrat sig och bussarna blir kvar åtminstone året ut.

Två av kommunens tre förskolebussar skulle säljas, enligt ett nämndbeslut från i höstas. Föräldrarna till de berörda barnen kämpade för att få ha dem kvar. Nu har politikerna ändrat sig och bussarna blir kvar åtminstone året ut.

Foto: Jasmine Hübinette

Linköping2022-03-16 15:40

Under torsdagens nämndsammanträde ska föräldrarnas medborgarförslag om att behålla förskolebussarna tas upp. I handlingarna finns bara ett förslag till beslut – avslag, men nu kommer nya besked.

– Vi kommer att lägga fram ett annat yrkande än förslaget från förvaltningen. Det är ett yrkande om att avbryta försäljningen, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköpings kommun.  

Det var under hösten 2021 som Linköpings kommun inventerade sina förskoleplatser och kom fram till att förskolebussarna nu var överflödiga. Förskolebussarna köptes in som en provisorisk lösning när det var brist på förskoleplatser, men behovet finns inte längre, löd beskedet från kommunens förvaltning. Nämnden fattade då beslutet att sälja två av totalt tre bussar. Förskolebussen i Skäggetorp skulle få vara kvar, de övriga skulle säljas till hösten 2022. 

– Vi har nu en helt annan osäkerhet i omvärldsläget än vi hade då. Så det känns riskfyllt att permanent avveckla fungerande förskoleplatser, säger Erik Östman (M). 

I höstas sa du att det handlade om resursbrist?

– Ja, och det argumentet håller fortfarande, det finns inte pengar i nämndens budget, men vi kommer att äska pengar från kommunstyrelsen som täcker försäljningsintäkterna för bussarna och lönerna till chaufförerna för resten av året, säger Erik Östman (M). 

Allianskollegorna i nämnden hänvisar även till samtalen med de engagerade föräldrarna. I november lämnade föräldrarna in ett medborgarförslag, som vi tidigare rapporterat om, som fick över 1 100 röster och de har flitigt uppvaktat politikerna för att försöka riva upp beslutet. 

– När vi har något som är väldigt bra, så måste vi ta vara på det och utveckla det vidare, säger Trine Vikinge (C), som instämmer i att tillskottet från kommunstyrelsen är avgörande. 

Även Susanna Kellgren Lundberg (L) hänvisar till föräldrarnas insats:

– Vi ser positivt på att behålla dem, vi har lyssnat in och förstår att det är en fungerande verksamhet. Vi är ju medborgarrepresentanter, så det är jättebra att föräldrarna kontaktat oss.

KD menar att de egentligen varit positiva till förskolebussarna hela tiden, men känt att de behövt rösta enligt Alliansens gemensamma linje: 

– Vi ser att det finns en opinion som uppskattar den här verksamheten, så nu ser vi en möjlighet att ändra oss, säger Henrik Blosfeld (KD). 

– Vi har kämpat med de medel vi har och försökt ge politikerna ett så gott beslutsunderlag som möjligt. Det känns bra ur hela kommunens perspektiv att behålla en så välfungerande verksamhet, men vi vågar inte tro det förrän det har röstats igenom, säger Olle Österström, som är en av föräldrarna som kämpat för att behålla bussarna. 

undefined
Föräldrarna till barnen i förskolebussarna har kämpat för att få ha dem kvar, trots att politikerna beslutade att de skulle säljas. Nu har politikerna ändrat sig och försäljningen stoppas.

Det enda partiet som fortfarande tänker hålla fast vid det tidigare beslutet är SD:

– Det var en tillfällig lösning på bristen av förskoleplatser, men nu finns bristen inte kvar och det blir för dyrt att inte fylla de förskoleplatser som finns, säger Sami Scharin (SD).

S och MP röstade för att behålla bussarna redan i höstas.

– Det finns ett stort engagemang kring de här bussarna. Det här är ett väldigt välkommet besked och jag är glad att föräldrarna blev lyssnade på, säger Elias Aguirre (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, om att Alliansen yrkar på att försäljningen stoppas. 

Förskolebussarna

Bussarna köptes in till Linköpings kommun på uppdrag av barn- och ungdomsnämnden år 2009 och 2012. 

De är specialbyggda med bilbarnstolar, kök, toalett, viloplatser och sittplatser med bord. Bussarna har plats för 22 barn och tre pedagoger.

Sedan 2011 fungerar en av bussarna som en avdelning till förskolan Skattegården 72 A. Den kommer att finnas kvar.

De två bussar som enligt beslutet skulle säljas hör sedan augusti 2020 till förskolorna Brunnsgatan 10 och Vidingsjö by 4. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!