"Rädda Skylten": Lokal arrangör bjuder in till konsert

Oron för hur det ska gå för Skylten med ny, privat ägare finns kvar. På fredag ordnas en konsert- och kulturkväll under parollen "Rädda Skylten".

Kaj Sivervik på City to city/Gaphals är en av initiativtagarna till evenemanget "Rädda Skylten".

Kaj Sivervik på City to city/Gaphals är en av initiativtagarna till evenemanget "Rädda Skylten".

Foto: Emma Borga / Victor Bomgren

Linköping2023-09-19 22:14

Den gamla Maskinskyltsfabriken i kvarteret Gjuteriet förvandlades till konsertscen och replokaler på 1980-talet. Här har många små och stora artister spelat genom åren. Här spelade Kent på sin första turné 1995. Här tog en ung Lars Winnerbäck några av sina första steg som artist. Här fanns under en period ett mecka för hardcore-genren som lockade band och publik från hela världen. 

Nu fruktar många att slutet närmar sig. På tisdagen blev det klart att det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors säljer fastigheten till det privata företaget Mannersons. 

Den nye ägaren bedyrar att verksamheterna i huset ska fortsätta som förut, men det finns en oro bland musiker, konstnärer och andra som huserar på Skylten för att hyrorna ska höjas så småningom och att området ska förvandlas till något helt annat.  

Nu tar den lokala konsertarrangören City to city saken i egna händer och bjuder in till evenemanget "Rädda Skylten". På sociala medier skriver de så här: 

"Fredag 22 september öppnar vi upp Skylten för alla oss som engagerar oss och vill skapa bättre förutsättningar för kulturlivet i Linköping. Vi bjuder in alla er att tillsammans med oss skapa en helkväll där vi visar upp allt vi älskar med Skylten. Låt oss mötas och tillsammans skapa förutsättningarna för Skyltens framtid!"

Musik, konst, kultur och samtal utlovas. Allt är spontant och gratis. Ett tiotal lokala artister, med metalbandet Oblivious i spetsen, är redan klara för evenemanget. 

City to city är en del av det lokala skivbolaget Gaphals, som belönades med Lars Winnerbäcks Nyponpris 2017. 

Mer om "Rädda Skylten" kan man läsa på Facebook

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!