Gamla Linköping fjärde mest besökta museet i Sverige

Riksförbundet Sveriges Museer har sammanställt besöken på landets museum under sommaren 2023. Perioden juni till augusti lockade totalt sju miljoner besökare till museer i hela Sverige. På plats fyra av de mest besökta museerna ligger Gamla Linköping.

Tina Karlsson From är museichef för Gamla Linköping som kan glädjas över ökande besökssiffror under sommaren.

Tina Karlsson From är museichef för Gamla Linköping som kan glädjas över ökande besökssiffror under sommaren.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-09-21 20:00

185 193. Så många personer är det som har besökt Gamla Linköping i sommar. En ökning med 14 procent sedan förra året och en rekordökning, enligt museichef Tina Karlsson From. 

– Vi hade en väldigt bra juli framförallt. I princip hela ökningen låg där. Juni var ganska likt förra året och augusti var nästan exakt samma siffror som förra året. Så det var ju framförallt juli som var helt fantastisk, säger Tina.

undefined
Tina Karlsson From är museichef för Gamla Linköping som kan glädjas över ökande besökssiffror under sommaren.

Vad har ni gjort annorlunda i år?

– Dels är det ju en väderfråga. Vi är ju ett sånt besöksmål som är väderberoende. Så i juli hade vi det här klassiska museivädret med växlande molnighet. Inte beachväder men heller inte hällregn som vi hade i augusti, säger Tina Karlsson From och tillägger:

– Vi har ju också fått tillbaka de utländska besökarna efter pandemin. Sverige är ett resmål som är billigt för utländska besökare med tanke på kronan. Så det finns flera faktorer som samverkar. Men lyssnar man på våra besökare så tycker ju folk att vi har en väldigt fin verksamhet. Vi får väldigt höga betyg och sånt sprider sig ju.

undefined
Enligt Tina Karlsson From är utländska turister en anledning till att det var fler besökare i år.

Museichefen säger att det har varit rekord i alla museimiljöer i sommar, men den mest besökta delen var folkskolan, där man kan testa på hur det var att gå i skolan förr i tiden.

Nytt för i år var också LasseMajas Deckarhus, som tog över Fenomenmagasinets lokal. Även det har gått bra, säger Karlsson From.

– Det har absolut bidragit. Det är klart att det alltid är bra med nyheter och att förnya sig som besöksmål.

– Sen har ju inte Fenomenmagasinet försvunnit. De hade en verksamhet på dansbanan varje dag under hela sommaren. Den var också jättepopulär och väldigt välbesökt.

undefined
LasseMajas deckarhus var en populär nyhet för i år.

Gunnar Ardelius är generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges Museer. Han gläds över att museibesöken har ökat.

– Förra året gick vi ju ut och var glada över att 9 av 10 museibesökare hade hittat tillbaka efter pandemin. Men nu har ju också den sista tiondelen kommit, så vi har haft en jättestark museisommar helt enkelt, säger Gunnar Ardelius.

undefined
Gunnar Ardelius är generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges Museer.

Men det är inte alla museer som har sett en ökning i sommar. De statliga museerna minskade sina besökssiffror. Detta beror enligt Gunnar Ardelius på regeringens beslut att ta bort fri entré på de statliga museerna.

– Det är ju kul att besökarna strömmar till museerna. Det är ju högsäsong hos museerna men samtidigt är det ju lågsäsong i kulturpolitiken. Man höjer inte anslagen trots att det behövs. Ska man upprätthålla den här publikströmningen så måste ju politiken svara upp helt enkelt, och det gör inte politiken fullt ut. Då leder det till att man inte har samma resurser att lägga på nya utställningar, på personal och på verksamhet i övrigt, säger Gunnar Ardelius.

– Förtroendet finns ju där för museerna. Det är också den kulturform som medborgarna vill lägga ner mest pengar på, tillägger Gunnar Ardelius.

Gamla Linköping såg en ökning i besökare med 14 procent jämfört med förra året.
Gamla Linköping såg en ökning i besökare med 14 procent jämfört med förra året.
Mest besökta museerna

Här är de 10 mest besökta museerna i Sverige sommaren 2023:

1. Stiftelsen Skansen - 631 671 besökare

2. Vasamuseet - 566 397

3. Gotlands museum - 272 136

4. Gamla Linköping - 185 193

5. Malmö museum - 181 670

6. Nordiska Museet - 157 553

7. Helsingborgs museum - 156 176

8. Wadköping - 145 135

9. Naturhistoriska riksmuseet - 142 748

10. Marinmuseum - 130 491

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!