Nej efter nej stoppade inte Nihal Mohamed

"Ge aldrig upp. Gör ditt bästa. Våga drömma. Sätt ett mål och jobba mot det." Nihal Mohamed möttes av mängder av nej innan hon kom in på arbetsmarknaden. Nu vill hon hjälpa andra i samma situation som hon var i.

Nihal Mohamed är nominerad till det nyinstiftade Tillsammanspriset. Att det är någon som har uppmärksammat mitt arbete är ett bevis på att jag är på rätt väg, säger hon.

Nihal Mohamed är nominerad till det nyinstiftade Tillsammanspriset. Att det är någon som har uppmärksammat mitt arbete är ett bevis på att jag är på rätt väg, säger hon.

Foto: Johan Rödin

Linköping2023-03-24 17:00

Nihal Mohamed är en av tre nominerade till Correns och organisationen Fin dags nyinstiftade Tillsammanspris som ska gå till en aktör som främjat integration och mångfald i Correns område.

"Hon är grym på att beröra inspirera och påverka. Nihal gör riktig skillnad", skriver den person som nominerat den 30-åriga tvåbarnsmamman till priset.

– Att bara vara nominerad är en jättehärlig grej. Att det är någon som har uppmärksammat mitt arbete är ett bevis på att jag är på rätt väg. Jag drivs av att hjälpa människor, säger Nihal Mohamed som kom till Sverige från Saudiarabien för 13 år sedan. Föräldrarna är ursprungligen från Sudan.

– Jag brukar säga att jag är kärleksflykting. Jag kom hit med min man, berättar hon.

undefined
Nihal Mohamed gav aldrig upp, trots att hon möttes av idel nej när hon sökte jobb. Nu föreläser hon om integration och mångfald. "Egentligen borde vi inte behöva prata om de frågorna. Det borde vara något naturligt. Men vi är tyvärr väldigt långt från det."

De första mötena med ett nytt land och en ny kultur var inte oproblematiska.

– Jag kände mig exkluderad, inte välkommen och mådde inte jättebra. Sen insåg jag att det inte är något fel på mig utan att det handlade om att jag måste skaffa mer kunskaper om hur allt fungerar eftersom den svenska kulturen inte var bekant för mig. När jag kom till Sverige hade jag inte så många förebilder. Jag är ung. Kvinna. Muslim med slöja. Det är faktorer som gjorde det svårare att komma in på arbetsmarknaden. Resan har inte varit enkel. Men jag har lyckats.  Det är det jag vill förmedla – att det finns möjligheter, säger Nihal.

Sedan 2015 har hon jobbat som konsult och föreläsare om mångfald, integration och inkluderande ledarskap. Under 2022 var hon utbildare på Värdebaserat ledarskap. Hon har dessutom hunnit med att bli något av ett styrelseproffs.

I två år har hon suttit i styrelsen för Företagarna i Linköping och blev nyligen omvald och är ansvarig för Företagarna Young för företagare under 35 år.

Dessutom har hon styrelseuppdrag i Östergötlands stadsmission och Riksförbundet för cystisk fibros, RFCF, där hon är expert på den ovanliga lungsjukdomen PCD.

undefined
Nihal Mohamed är nominerad till det nyinstiftade Tillsammanspriset. Att det är någon som har uppmärksammat mitt arbete är ett bevis på att jag är på rätt väg, säger hon.

När Nihal och hennes man kom till Linköping via Göteborg, Frövi och Mariestad hamnade de i Skäggetorp. Men där blev de inte kvar länge. Först flyttade de in till stan, sedan vidare till Ljungsbro.

– För mig har det varit viktigt att jag är en del av samhället. I Skäggetorp finns kanske alla andra kulturer – men tyvärr inte den svenska. När jag var ute på gatan där pratades det arabiska men inte svenska. Och jag ville så klart stärka min svenska, förklarar Nihal flytten.

undefined
Nihal Mohameds första möte med Sverige var tufft. "Jag kände mig exkluderad, inte välkommen och mådde inte jättebra. Sen insåg jag att det inte är något fel på mig utan att det handlade om att jag måste skaffa mer kunskaper om hur allt fungerar."

Varför är integration och mångfald viktigt för dig?

– Egentligen borde vi inte behöva prata om de frågorna. Det borde vara något naturligt. Men vi är tyvärr väldigt långt från det. Därför är det är oerhört viktigt att prata om för när vi blir mer inkluderande kommer vi också att kunna bidra mer. Integration och mångfald handlar om att mötas i mitten.

Hur ska vi bli bättre?

– Vi kan ju börja med att utgå från kompetens och inte utseende när vi rekryterar personal. Mångfald är ett komplext och stort ämne. Vi är bra på olika saker, har olika personligheter, olika utbildningar. De olikheterna måste vi bli bättre att ta tillvara på.

Var tror du att vi är om tio år?

– Jag vill se att vi jobbar bättre med social hållbarhet, att vi har kommit längre än vi har i dag och att det inte ska kännas tungt när vi pratar om mångfald och integration. Mångfald är välbehövligt för Sveriges ekonomi, samhällsutveckling och det gynnar näringslivet och människor.

Tillsammanspriset

Tillsammanspriset är ett nyinstiftat pris som i år för första gången delas ut till en aktör som främjat integration och mångfald i Correns område. Det är Corren och Fin dag som delar ut priset. 

Fin dag är en regional plattform för lokala initiativ inom mångfald med fokus på jobb, utbildning och företagande. Organisationen anordnar också Östergötlands största jobbmässa med tema inkludering, i år hålls den onsdag 29 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!