Läkarstudenten Tiba, 26, utvisas till Irak

26 åriga Tiba Al-Salihi från Irak, pluggar till läkare på Linköpings universitet och jobbar extra som undersköterska. Nu, 16 år efter att hon lämnat, utvisas hon tillbaka till landet hon föddes i eftersom Migrationsverket anser att hennes äktenskap inte är äkta.

 "Utbildning och jobb är ingen möjlighet för mig om jag tvingas åka tillbaka till Irak", säger Tiba Al-Salihi.

"Utbildning och jobb är ingen möjlighet för mig om jag tvingas åka tillbaka till Irak", säger Tiba Al-Salihi.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-07-15 05:00

– Jag känner rädsla, oro och hopplöshet. 

Tiba Al-Salihi tittar uppgivet ut genom köksfönstret från lägenheten på Barnhemsgatan. För fyra veckor sedan kom Migrationsverkets dom. Nu måste hon tillbaka till Irak om bara några veckor, landet hon lämnade som 10-åring.

– Beskedet jag fick var väldigt orättvist tycker jag. Det är någon som nu tagit beslut att jag måste lämna allt. Jag måste lämna min familj, mina släktingar, min utbildning och mitt jobb. Att lämna allt det här och åka till ett land som jag lämnade när jag var tio år gammal är svårt att acceptera, säger Tiba som precis kommit hem från ett pass på vårdcentralen där hon jobbar extra.

Tårarna rinner nedför kinderna på Tiba när hon pratar om att tvingas åka tillbaka till Irak. Inte minst på grund av arbetssituationen i landet. Enligt en rapport från utrikesdepartementet arbetar endast 12 procent av Iraks arbetsföra kvinnor.  

– Jag vet ju hur situationen är där och om jag måste tillbaka blir jag helt ensamstående. Jag kommer inte kunna fortsätta min utbildning, jag kommer inte kunna jobba och jag kommer inte kunna hitta ett boende, säger Tiba.

undefined
Nu hoppas Tiba att Migrationsöverdomstolen ska se över ärendet så att hon får stanna i Sverige.

Tiba Al-Salihi kom till Sverige första gången 2014. Sedan dag ett har hon velat stå på egna ben.

–Jag vill bli självständig, jag vill inte att min man står för alla mina utgifter. Jag har alltid försökt vara självständig så när någon annan nu, oavsett vem det är, tar över ansvaret för mitt liv är det svårt att acceptera.

Sedan 2020 har Tiba studerat på läkarprogrammet på Linköpings universitet. Möjligheterna till arbete efter examen ser goda ut då flera regioner lider av läkarbrist, enligt en rapport från Sveriges läkarförbund. Vid sidan av studierna har hon arbetat extra istället för att ta studielån. Hon har jobbat som undersköterska inom äldreomsorgen, på vårdcentral och även på förskola.

– Det var en intensiv period för mig i början, men jag ville komma in i samhället så fort som möjligt. Jag pluggade på komvux för att höja mitt meritvärde för att kunna komma in på läkarlinjen. Efter ett och ett halvt år blev jag antagen.

Migrationsverkets beslut att utvisa Tiba grundar sig i att de inte tror att äktenskapet med hennes man är äkta. Detta på grund av att deras relation varit komplicerad. Hennes man har barn med en annan kvinna och de bor inte ihop. Trots att de har en nära relation och fortfarande är gifta bedömer Migrationsverket att äktenskapet inte är trovärdigt. 

– Migrationsverket kan inte påvisa att mitt äktenskap är ett skenäktenskap, de argumenterade för det för att min man har barn med en annan kvinna, men jag har visat på många andra argument som visar motsatsen. Jag och min man har varit på utredning tillsammans och sagt hur det har gått till, men Migrationsverket säger nej till alla argument. 

undefined
Till vardags pluggar Tiba till läkare på Linköpings universitet, drömmen är att en dag forska om demens och cancer.

Johanna Bratt är Tibas privata ombud och advokat och den som hjälpt henne genom förhandlingarna med Migrationsverket.

– Så fort det kommer till en relation som kanske är lite komplicerad, att man kanske gör slut ett tag och blir tillsammans igen, blir det väldigt svårt att bevisa att man har en relation eller ett äktenskap som är äkta enligt den bedömningen som myndigheterna gör. Det är ju ganska fyrkantigt på ett sätt, säger hon.

När Tiba kom till Sverige fick hon uppehållstillstånd genom en familjeanknytning till sin man. Nu när Migrationsverket beslutat att deras äktenskap inte är trovärdigt uppfyller hon därmed inte längre kraven för uppehållstillstånd.

– Migrationsverket bedömde ändå att hon fått en särskild anknytning till Sverige under de här åren, men att Sveriges intressen vägde tyngre än hennes intressen av att få fortsätta leva i Sverige där hon har hela sitt privatliv, säger Johanna Bratt.


Vad menar Migrationsverket med att Sveriges intressen väger tyngre?

– I Tibas fall har det gjorts en proportionalitetsbedömning, vilket innebär att avgöra vems intresse som väger tyngst. En individs intresse av att få fortsätta ha sitt privatliv här i Sverige, eller Sveriges intresse av att ha en reglerad invandring. Där landar det väldigt ofta i att Sveriges intressen väger tyngre än en enskild individs intressen och det är ju väldigt märkligt tycker jag. Det borde vara så att intresset för en enskild individ som drabbas oerhört hårt av ett sånt beslut väger tyngre, säger Johanna Bratt.  

Vi har kontaktat Migrationsverket för en kommentar men de kan inte kommentera ärendet.   

– Jag kan tyvärr inte svara på några frågor kring ett enskilt ärende utan en fullmakt, säger Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth.

När Tiba som 10-åring lämnade Irak bodde hon en tid med sin familj i Österrike. Där blev hon utsatt för hedersrelaterat våld och var därför tvungen att lämna landet.

– Jag flyttade till Sverige för att jag ville leva med min man. Men jag flyttade också hit på grund av att jag utsattes för hedersrelaterat våld av min mamma och bror, och det är mammas sida som bor i Irak. Hela min pappas sida bor i Sverige. Jag skulle hellre bli utvisad till Österrike för där har jag åtminstone en möjlighet att starta ett nytt liv.

Drömmen om att bli läkare, att forska, bota sjukdomar och hjälpa människor är det som driver henne framåt, men det viktigaste just nu är att få en trygg tillvaro.

– Min riktiga dröm och önskan just nu är att ha ett stabilt liv, det basiska som var och en har. Därefter är min dröm att börja jobba och forska om demens eller cancer.

undefined
För två år sedan skaffade Tiba katten Lugi. "Jag älskar henne väldigt mycket, till och med henne måste jag lämna”, säger Tiba Al-Salihi.

Nu hoppas Tiba på att Migrationsöverdomstolen ska se över ärendet så att hon får stanna i Sverige. Sannolikheten att ärendet ses över är liten, men hon fortsätter att hoppas.

–Dörren är i princip stängd när det kommer till att få en ändring i hennes nuvarande ärende så länge hon stannar kvar i Sverige. Hon måste tyvärr räkna med att behöva lämna Sverige för att kunna få en chans att beviljas ett nytt uppehållstillstånd på en annan grund i Sverige längre fram. Men det är en klen tröst för henne att det någon gång i framtiden kan lösa sig. För henne är det en mardröm att tvingas lämna sin trygghet och hela sitt liv. Det är bedrövligt att hon måste lämna Sverige på obestämd tid för att få en ny ansökan om uppehållstillstånd prövad. Det hade enkelt kunnat ändras genom en mindre ändring i lagstiftningen, säger Johanna Bratt.
 

Nu väntar Tiba Al-Salihi med att överklaga domen till sista möjliga dag för att vinna så mycket tid som möjligt och förhoppningsvis hitta en lösning. "Det enda jag tänker på är hur och vad jag ska göra, och att ingenting är helt klart än."
Nu väntar Tiba Al-Salihi med att överklaga domen till sista möjliga dag för att vinna så mycket tid som möjligt och förhoppningsvis hitta en lösning. "Det enda jag tänker på är hur och vad jag ska göra, och att ingenting är helt klart än."
Kvinna i Irak

Kvinnor vittnar om systematisk och strukturell diskriminering, i vissa fall med lagstöd. Det saknas adekvat skydd mot sexuellt och könsbaserat våld, liksom hedersrelaterade- och hatbrott.

Vissa tvister löses med hjälp av shari’a-lag och sedvanerätt, då nationella rättsstrukturer saknar närvaro eller legitimitet, något som tenderar att missgynna kvinnor.

Endast tolv procent kvinnor deltar på arbetsmarknaden. Detta på grund av rådande könsroller och säkerhetssituationen.

Källa: Utrikesdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!