Klart: Kommunen höjer avfallstaxan med 13 procent

Samtidigt som Tekniska verken räknar med en miljardvinst höjer kommunen avfallstaxan för Linköpingsborna. Det beslutades av kommunfullmäktige på tisdagen. "I det här läget känns höjningen inte så bra", sa kommunstyrelsens nuvarande ordförande Niklas Borg (M).

"Höjningen känns inte så bra", erkände kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) när kommunfullmäktige höjde avfallstaxan för 2023. "Men de flesta tycker nog att vi ska följa lagar och regler", fortsatte han.

"Höjningen känns inte så bra", erkände kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) när kommunfullmäktige höjde avfallstaxan för 2023. "Men de flesta tycker nog att vi ska följa lagar och regler", fortsatte han.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-12-06 16:00

Frågan om avfallstaxan, alltså kommunens avgift för att hantera kommuninvånarnas sopor, blir årligen en het potatis. Enligt kommunallagen ska verksamheten redovisa ett "plus minus noll-resultat" och finansieras genom självkostnadsprincipen. Detta gör att Tekniska verken, trots att bolaget räknar med en vinst på 1,5 miljard kronor under 2023, vill höja avfallstaxan med 13 procent.

undefined
Sofia Frithioff och Vänsterpartiet höll med Miljöpartiet och Linköpingslistan om att mer utförlig information behövdes för att fatta beslut om höjningen. "Vi är medvetna om självkostnadsprincipen men vi tycker att transparens är bra", sa gruppledaren.

– I ett läge, där Linköpingsborna drabbas av ökade kostnader, så känns den här höjningen inte så bra. Men det finns ändå tre anledningar till att den är rimlig. Huvudanledningen är att de ökade kostnaderna till mångt och mycket ligger utanför bolagets kontroll. För det andra kommer bolaget att leverera en ökad service till Linköpingsborna i form av till exempel söndagsöppet. För det tredje är vår avfallstaxa fortfarande låg i paritet med andra kommuner, sa Niklas Borg (M) när taxan skulle klubbas.

– De flesta här inne tycker nog också att vi ska följa lagar och regler.

undefined
Tekniska verken höjer avfallstaxan med 13 procent under nästa år. Däremot hänger Linköpingsbornas kostnader mycket på hur mycket sopor som slängs i tunnan vid hemmet.

Linköpingslistans Michael Cocozza, tillika Miljöpartiets Jenny Ivner, ansåg att beslutsunderlagen innehöll för knapphändig information om anledningen till behovet att höja taxan. Därför efterfrågades en mer detaljerad redovisning.

– Bolaget har budgeterat för en omsättning på 160 miljoner kronor för avfall och det ska vara ett nollresultat vid årets slut. Den stora kostnadsökningen handlar om insamlingen i form av bland annat transporter – det handlar om cirka 20 miljoner kronor, sa Niklas Borg medan det, enligt Tekniska verken, bland annat även handlar om ökade kostnader för utsläppsrätter och krav på bioplats i gröna påsen.

undefined
Tekniska verkens avfallsverksamhet måste finansiera sig självt. Detta gör att taxan höjs trots att bolaget räknar med en miljardvinst under 2023.

Sverigedemokraterna och Chris Dahlqvist ansåg att kommunen, trots lagkrav, inte borde genomföra höjningen utan att Tekniska verken borde finansiera de ökade kostnaderna för avfallsverksamheten i budgeten.

– Det är inte orimligt att kommunen hjälper medborgarna i det här läget genom att inte göra den här typen av höjningar. Vi går mot en tuff vinter där många oroar sig för framtiden, sa SD:s gruppledare.

Fullmäktige valde trots detta att klubba igenom höjningen som för ett hushåll, som slänger 310 kilo sopor om året, innebär 21,5 kronor mer i månaden. Den fasta avgiften höjs med tio kronor och priset per kilo höjs från 3,35 till 3,79 kronor.

Karta: Tekniska Verken i Linköping AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!