Namnbyte ska tvätta bort negativ stämpel på insparkarna

Namnbyte. Fler poliser och ordningsvakter. Nolltolerans mot ägg. Tätare och bättre samarbete mellan skolor, polis och kommun. Det är så de inblandade tänker sig att årets introduktionsveckor för Linköpings gymnasieelever ska bli mer fest än pest.

Polisens insatschef Michaela Lingeby efterlyser större vuxennärvaro på stan under de kommande två introduktionsveckorna för gymnasiet.

Polisens insatschef Michaela Lingeby efterlyser större vuxennärvaro på stan under de kommande två introduktionsveckorna för gymnasiet.

Foto: Johan Rödin

Linköping2023-08-20 05:00
undefined
Misshandel, skadegörelse och fylla. 2021 års nollning blev en stökig historia.

Riktigt stökigt 2020 och 2021. Mycket lugnare 2022. Så har det sett ut under insparksveckorna i Linköping de senaste tre åren.

– 2021 var det en del våldsbrott, misshandel och skadegörelse, bland annat på Katedralskolan. Det går inte att koppla brotten direkt till skolstarten och nollningen. Men det var mer stök och det hände saker, säger Linköpings kommuns säkerhetschef Anders Fernemark.

I fjol flöt det på betydligt bättre.

– Det var en jätteskillnad. Vi hade inga incidenter, säger polisens insatschef Michaela Lingeby

Hur kommer det sig?

– Flera anledningar. Det var fler vuxna på stan. Stadsfesten var tillbaka efter coronan. Och vi inom polis, skola och kommun pratade oss samman i ett tidigt skede – redan veckorna innan sommarlovet. Det har vi gjort även i år, säger Michael Lingeby.

Säkerhetschef Anders Fernemark är inne på samma linje:

– Jag upplever att vi dragit nytta av de erfarenheter vi fått och att även skolan har tagit till sig det och har lärt sig att ha en dialog med eleverna. Vi har även en tät dialog med polisen för att rikta våra resurser på rätt sätt och inte trampa varandra på tårna.

undefined
Elias Aguirre och Socialdemokraterna krävde för två år sedan att nollningen skulle stoppas.

Efter stökigheterna i samband med skolstarterna 2020 och 2021 krävde Socialdemokraterna, som då var i opposition, stopp för nollningen.

"Vi måste bryta traditionen med inspark till gymnasiet som alltid urartar i förnedring, glåpord och fylla", sa gruppledaren Elias Aguirre då.

S förlag röstades ned. Och något nytt liknande initiativ är inte aktuellt – åtminstone inte nu.

– Det viktigaste för mig har hela tiden varit att få bort kränkningarna vid skolstart. Nu görs stora insatser för att förebygga det. Vi följer frågan nära och blir det stökigt behöver vi ta en diskussion om tuffare åtgärder, säger Elias Aguirre.

undefined
Ordet nollning har fått en dålig klang hos många. Därför har skola, kommun och polis enats om att kalla det introduktion i stället. "Jag tycker det är klockrent. Det handlar ju om att eleverna ska lära känna varandra", säger polisens insatschef Michaela Lingeby.

När inblandade instanser förberett sig inför insparksveckorna har de valt att kalla dem introduktionsveckor eftersom ordet nollning lätt förknippas med förnedrande och kränkande uppdrag.

– Jag tycker det är klockrent. Det handlar ju om att eleverna ska lära känna varandra. Nollning ger lätt en bild av att man ska skämma ut sig. Sen kommer det säkert att bli så att det är vi vuxna som säger introduktionsveckor. Eleverna kommer nog att fortsätta kalla det nollning. Men namnbytet är ändå ett steg i rätt riktning, säger Michaela Lingeby.

undefined
Förra årets initiativ med nolltolerans mot äggkastning beskrivs av polisen som en framgång. "Eftersom det gav effekt kör vi på samma linje i år", säger polisens insatschef Michaela Lingeby.

Att kasta ägg under nollningen har varit en populär företeelse. Men de elever som i fjol blev påkomna med ägg på sig fick snällt lämna ifrån sig dem till polisen.

– För två år sedan blev det rena äggkastningskriget. Det uppstod skador och folk utifrån fick ägg kastade på sig. Det var till och med några som fick äggskal i ögonen och behövde uppsöka sjukhus, förklarar Michaela Lingeby.

Samma nolltolerans mot ägg gäller även i år.

– Eftersom det gav effekt kör vi på samma linje, säger Lingeby.

undefined
Polisens insatschef Michaela Lingeby efterlyser större vuxennärvaro på stan under de kommande två introduktionsveckorna för gymnasiet.

Fler poliser och ordningsvakter än vanligt kommer att röra sig på stan under introduktionsveckorna och Stadsfesten, men Michaela Lingeby vill även gärna se fler föräldrar i stadsvimlet kvällstid.

– Man ska komma ihåg att skolan inte har något ansvar för vad som händer utanför skoltid. Vi uppmanar vuxna att ge sig ut på stan. Det hjälper till att behålla lugnet.

Även kommunen kraftsamlar.

– Vi involverar kommunala och externa resurser och har en tät dialog med polis och skola. Totalt sätter vi in stora resurser i form av bland annat väktare, ordningsvakter, områdesteam och frivilliga. Vi hoppas att det ska gå lika bra som förra året, säger säkerhetschef Anders Fernemark.

Linnea Jägestedt (M) är ordförande för bildningsnämnden i Linköpings kommun.

– Nämnden utvärderar vad som funkar och inte funkar under introduktionsveckorna. Det är en ganska stor apparat från vår sida med stora informationsinsatser och mycket samordning. Vi vill få till ökad samverkan med och mellan skolorna och information till föräldrarna där vi trycker på behovet av vuxennärvaro. Vi kan inte slå oss till ro, men jag tycker att det har gått åt rätt håll. En positiv effekt förra året var den ökade polisnärvaron och att Stadsfesten pågick samtidigt, säger Jägestedt, som själv kommer att vara på plats under de fyra introduktionstillfällena.

– Från politikens sida har vi de senaste två åren gått med på nattvandringar tillsammans med frivilliga resursgruppen. Det kommer vi att göra även i år.

Insparksveckorna

Höstterminen för Linköpings gymnasieskolor börjar på måndag, 21 augusti.

Nollningen – eller introduktionen som det numera ska heta – äger rum vid fyra tillfällen kommande två veckor:

Onsdag 23 augusti och fredag 25 augusti. Under det veckoslutet pågår även Linköpings stadsfest.

Samt onsdag 30 augusti och fredag 1 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!