Linköpings stadsfest återvänder – men i mindre skala

Stadsfesten i Linköping återvänder i sommar – men i en något mindre skala. "Det beror på att vi har betydligt mindre tid att förbereda", säger Visit Linköpings vd Johan Rustan.

Johan Rustan, vd på Visit Linköping, bekräftar att Linköpings stadsfest blir av i sommar. "Men det är rimligt att det blir i en något mindre skala", säger han.

Johan Rustan, vd på Visit Linköping, bekräftar att Linköpings stadsfest blir av i sommar. "Men det är rimligt att det blir i en något mindre skala", säger han.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköping2022-04-07 19:00

I normala fall, när en coronapandemi inte finns med i bilden, brukar det kommunala eventbolaget påbörja förberedelserna inför stadsfesten i december månad året innan. Nu, när 2022 års upplaga har fått grönt ljus, är det april.

– Vi trodde att vi skulle få arrangera en massa konserter i januari månad men så kom den fjärde vågen och satte stopp för alltihop. Stadsfesten är en väldigt stor apparat, som kräver många projekttimmar, och ska vi dra igång det arbetet måste vi mer eller mindre vara säkra på att det blir av. Nu, när det inte är en allmänfarlig sjukdom längre, fattade vi beslut om att vi kör, säger Johan Rustan.

– Sedan förstår vi också att det blir annorlunda om det skulle komma ytterligare en våg, men ingen kan ju veta det säkert, fortsätter vd:n.

undefined
Johan Rustan och Visit Linköping hoppas kunna presentera de första artisterna till sommarens stadsfest i slutet av april.

Senast stadsfesten begav sig i Linköping var sommaren 2019. Då var artisterna Linnea Henriksson och Movits! några av de stora dragplåstren. Ännu har inga artister eller övriga programpunkter presenterats inför sommarens evenemang men klart är att stadsfesten äger rum under vecka 34.

– Då vi har lite begränsat med tid är det rimligt att anta att den blir något mindre den här gången. Förhoppningen är att kunna börja presentera artister i slutet av april eller kanske i början av maj, säger Johan Rustan.

Visit Linköping är huvudarrangör av stadsfesten. Enligt vd:n Johan Rustan kan det bli aktuellt med ett omtag, av hela evenemanget, inför upplagan 2023.

– Stadsfesten fyllde tio år 2019, den utvecklades genom åren, men det är lätt att bara gasa på. Nu, efter pandemin, finns det tid över till att reflektera och fundera över om vi kan utveckla evenemanget ytterligare och i så fall på vilket sätt. Det här är en fest för Linköpingsborna och det finns anledning att fundera över vilka partners som bör vara med, men i år kör vi en stadsfest i lite mindre skala.

undefined
Under den senaste stadsfesten, sommaren 2019, var bandet Movits! ett av de stora dragplåstren.

När det gäller ekonomin går Linköpings kommun, enligt Johan Rustan, in med en och en halv miljon kronor. Resten finansieras av partners från näringslivet.

– Stadsfesten är inget som någon tjänar några pengar på. Alla pengar som skrapas ihop går oavkortat till evenemanget.

Hur känns det att kunna köra igen?

– Vi har även SM-veckan och flera stora konserter här under året så vi är definitivt inte sysslolösa. Det blir ett spännande år och vi är verkligen laddade, säger Johan Rustan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!