Det handlar om Vallavägen 14 och Furirgatan 17. Vid Omsorgsnämndens senaste möte beslutade nämnden att Attendo blir ny utförare för både gruppbostaden på Vallavägen och servicebostäderna på Furirgatan.

Mona Johansson har jobbat på Furirgatan i 13 år och kollegan Susann Pryning i 11. I det längsta hade de hoppats att servicebostäderna skulle få bli kvar hos Leanlink. Men så blir det alltså inte.

Besvikelsen är stor, inte bara hos dem utan också bland fler i personalen och bland brukare och föräldrar, säger de. Totalt är de sju som jobbar här. Alla har jobbat länge, den som arbetat kortast tid har varit anställd i tre år.

Artikelbild

| Mona Johansson, Markus Valentin och Susann Pryning hade gärna sluppit att se sin arbetsplats upphandlas.

– Vi känner alla brukarna och blir lite som extraföräldrar, säger Mona Johansson.

"Som ett svek"

De tycker att det känns som ett svek av den styrande majoriteten att genomföra upphandlingen när man lika gärna kunde lagt ett verksamhetsuppdrag. De konstaterar att de namninsamlingar som skickats till Omsorgskontoret inte gjort någon nytta. Förhoppningen är att någon i alla fall läst dem.

– Känns konstigt att man säger att det här med upphandlingar inte är ett bra system, så gör man det ändå, säger Susann Pryning.

För brukarna på Furirgatan innebär det att trygghet och kontinuitet försvinner om personalen väljer att sluta. Kontakten med och kunskapen om varje brukares behov är inget som en ny utförare kan kan överta bara genom att flytta in, konstaterar de.

Att Omsorgsnämnden valt att upphandla handlar om de vill se en billigare verksamhet, det är självklart för dem båda.

– Men tänk om de som styr kunde fråga oss som jobbar var, och på vad, vi skulle kunna spara. Vi har massor av idéer, säger Mona Johansson.

Flyttar in i februari

Båda vill helst fortsätta att arbeta inom kommunen och ser en risk att många nu börjar se sig om efter annat. Det riskerar att bli ett rörigt år för de boende.

– Å andra sidan vill vi förstås lämna en fin verksamhet efter oss, säger Susann Pryning.

Men behöver det bli sämre med en privat utförare?

– Personalen har ofta sämre villkor hos privata utförare. Det handlar om hur man ser på sovande jour och veckoarbetstiden, säger hon.

Första februari 2017 flyttar Attendo in på Furirgatan. Omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L) sticker inte under stol med att upphandling handlar om pengar. Nämnden har ett sparkrav på sig och den nya utföraren blir billigare. Utan att kvaliteten ska försämras, utlovar Andersson.

I Linköping finns åtta verksamheter – inom LSS-området – undantagna från upphandlingar. I övrigt ska det upphandlas.

Enligt Daniel Andersson har det lett att Linköping har en omsorg med hög kvalitet.

Vid nämndens möte meddelades också att Gruppbostaden Kärnabrunnsgatan, som också upphandlats, blir kvar hos Nytida, medan upphandlingsprocessen av Nybro gruppbostad som drivs av Visvitalis, har avbrutits och ska göras om.