För två år sedan fick grannarna och kompisarna Ava Alvandpour och Ella Carlson, 12 år, idén om att städa upp efter slarviga nyårsfirare.

– Det har blivit en tradition. Vi kommer att fortsätta ifall ingen annan börjar plocka upp, säger Ella Carlson.

Det tar ungefär en timme för Ava och Ella att samla ihop fyverkeriresterna i Fredriksberg. Sedan får deras föräldrar hjälpa till och köra till soptippen.

– De kom på idén helt själva. Vi tycker att det är jättekul. Folk tänker sig inte för vid tolvslaget, säger Ellas pappa Roland Carlson.

Förra året väntade Ava och Ella i två dagar för att se om de som skjutit av raketerna skulle komma och städa själva. Men när det inte hände gick de till slut ut och fyllde tre sopsäckar.

– De minsta pappersbitarna är svåra att plocka upp. Vi brukar börja med de stora lådorna.

Ella Carlson som är en miljömedveten tolvåring har tjatat på sina föräldrar att ta cykeln till jobbet istället för bilen. Och i år var det hon som föreslog att familjen inte skulle köpa några raketer. Familjen har många djur bland annat fem höns, två hundar, en katt och två kaniner.

– Förut när vi sköt raketer plockade vi alltid upp efter oss. Men det är synd om djuren när det smäller så i år ville vi inte köpa några, säger hon.

Ella brukar även plocka undan skräp när hon går ut med hundarna.

– Jag tycker att det är kul med djur och miljö. Jag vill hjälpa naturen. Det skulle vara bra om fler gjorde som vi för en renare miljö, säger Ella.

Vad vill du säga till dem som inte städar undan sina raketrester?

– Tänk efter. Man måste inte plocka undan samma natt för resterna kan vara varma, men i alla fall dagen efter, säger Ella Carlson.