Busschaufförer fruktar ny upphandling

En busschaufför med 25 år i yrket kan tvingas börja om med en provanställning. Nu oroar sig länets busschaufförer för kommande upphandlingar av kollektivtrafik.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade på torsdagen bland andra Jörgen Johansson och Carl Dickfelt, från Kommunal, respektive Transdev.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade på torsdagen bland andra Jörgen Johansson och Carl Dickfelt, från Kommunal, respektive Transdev.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2015-02-05 22:00

På torsdagen besökte Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, Transdevs (före detta Veolias) bussdepå i Kallerstad. Han träffade flera busschaufförer och fackligt förtroendevalda.

I vår börjar en upphandling som berör 350 chaufförer som kör buss på landsbygden och inom några år väntar en upphandling av tätortstrafik som berör närmare 2 000 chaufförer.

Enligt fackförbundet Kommunal försämras arbetsvillkor och anställningstrygghet när bussbolagen kämpar om kontrakten.

– Vi vill att bussbolag som vinner en upphandling ska ta över personalen med samma arbetsvillkor. Men bolagen hittar hela tiden kryphål för att slippa ta över personal med samma arbetsvillkor, säger Jörgen Johansson, ordförande i Kommunals trafiksektion i länet.

Carl Dickfelt, som är fackligt ombud på Transdev, menar att de nuvarande upphandlingsreglerna skapar oro.

– De skapar osäkerhet och folk mår dåligt. Det kan öka sjukskrivningarna när många är oroliga för sin framtid.

Jonas Sjöstedt dömer ut det nuvarande systemet och tänker sätta press på regeringen att agera.

– Det är helt orimligt att en person som har skött sitt jobb i 25 år helt plötsligt kan mista sin fasta anställning eller få gå ner i tjänstgöringsgrad så att man inte kan försörja sig och sin familj. De företag som bryr sig minst om sina anställda vinner kontrakten, säger partiledaren och fortsätter:

– Vi vill ha goda, seriösa och långsiktiga arbetsgivare som månar om personalen. Jag tror att skattebetalarna vill att deras pengar går till företag som behandlar de anställda väl.

Vad kan du göra?

– Jag kommer att åka hem till riksdagen och skriva en interpellation till ansvarig minister. Vi har en ny regering och jag hoppas och tror att den är beredd att ändra lagstiftningen.

Göran Gunnarsson (C) är ordförande i Trafik- och samhällsplaneringsnämnden med ansvar för bland annat länets kollektivtrafik. Han säger att Östgötatrafiken måste följa upphandlingsreglerna.

– Det är mycket möjligt att reglerna för vilka villkor som kan ställas i en upphandling kommer att ändras av riksdagen. Men nu måste gällande regler följas.

Så du menar att Östgötatrafiken inte kan tvinga en ny entreprenör att ta över personal med samma anställningsvillkor som tidigare?

– Nej, man kan inte ställa den typen av villkor i en upphandling.

Lagen om offentlig upphandling

Syftet med lagen är att staten, landsting, kommuner och kommunala bolag på bästa sätt ska använda skattepengar genom att dra nytta av konkurrensen på aktuell marknad. Regelverket syftar också till att säkra den fria konkurrensen mellan entreprenörer och leverantörer och ge dessa möjlighet att tävla på samma villkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om