Hörde du till en av alla cyklister i Linköping som under tisdagen fick din hoj "lappad" med gula dekaler?
Det var medlemmar från Synskadades Riksförbund som under parollen "Gata för alla" lappade saker som för dem innebär otillgänglighet och en risk att skadas. Felparkerade cyklar, reklamskyltar som det är lätt att fastna med vita käppen i, blomkrukor som står tokigt, marchaller utanför entréer.
Cyklisterna är värst
– Visst, Linköping är en cykelstad, men om det gått så långt att äldre synskadade inte vågar sig ut längre, har vi en gatu- och trafikmiljö som är väldigt ojämlik, säger Maria Ekroth.
Hon har en näthinnesjukdom som gör att synen gradvis förstörs och drog sig för att börja med vit käpp. Det var en psykologisk spärr.
– De flesta tar hänsyn till oss synskadade, men inte alla och cyklisterna är värst, 100 gånger värre än gångtrafikanterna. De ska bara fram, säger Maria.
Hon har en känsla av att rullstolsburna möter större respekt eftersom de har ett mer synligt handikapp.
– Jag är relativt ung och min sjukdom syns heller inte på mina ögon, vilket försvårar.
Ska ha ögonkontakt
Ett stort bekymmer är att allt fler övergångsställen i Sverige blir oövervakade. Trafikanter uppmanas ha ögonkontakt med varandra för att minska olyckorna.
– Men det kan ju vi synskadade inte ha, säger Bertil Olsson, Synskadades Riksförbund Linköping.
En undersökning på riksnivå visar att var tredje person med en grav synnedsättning låter bli att gå ut på egen hand. Gatu- och trafikmiljön upplevs som allt för obehaglig och otrygg.
Bertil bodde 20 år i Stockholm och tyckte det var enklare att vara synskadad där.
– Människor frågade ofta om de kunde hjälpa till vid övergångsställen och annat. Det händer sällan i Linköping.
Tränar in vägar
En synskadad tränar in olika vägar, exempelvis till arbetet. När nya och oväntade hinder dyker upp, exempelvis vägarbeten, kan det gå riktigt illa om inte korrekta avspärrningar gjorts.
– En väninna till mig ramlade ned, med ledarhund och allt, i en grop i Valla, berättar Clary Ferm. Därnere stod en karl och arbetade och han blev minst lika förskräckt som kvinnan. Sådana arbeten ska var avspärrade med stora tjocka trossar så att vi känner dem med våra käppar.
"Gata för alla" startade 20 augusti och pågår till och med internationella Vita Käppens dag 15 oktober.
Bakgrunden till Vita Käppens dag är att många inte vet varför och av vilka vita käppen används.