Tomten där macken låg, ängen på motsatta sidan Älgvägen och tomten där förskolan ligger ska få ny bebyggelse.

Under torsdagen fattar samhällsbyggnadsnämnden beslut om att sätta igång arbetet med en ny detaljplan. Inriktningen är att det ska bli ett trygghetsboende, ny större förskola och bostäder.

Just Preem och deras mack har en lång historia. Macken stängde i maj 2010 och stod sen tom under sex år innan den till slut revs förra året. Under de åren hann bensinbolaget både reta upp grannar och kommunen. Hösten 2014 ville förre ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden, Muharrem Demirok (C), hota Preem med vite om de inte snyggade upp området.

Artikelbild

| Vill bygga. Monika Broman (L), Elias Aguirre (S) och Birgitta Rydhagen (MP) planerar för ett bygge på Älgvägen.

Så långt gick det aldrig, men kommunen inledde förhandlingar med Preem om att byta tomten mot en annan. Preem har ett tomrättsavtal som löper till år 2027, men nuvarande ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Elias Aguirre (S), tror att det finns en lösning.

– Vi får öka tempot i förhandlingarna, men när den här detaljplanen är färdig om ett par år så är den frågan löst, säger han.

Just nu är kommunens plan att låta Preem få en annan tomträtt för bensinmack – kanske vid Mörtlösa – i utbyte mot tomten vid Älgvägen.

Att det blir just trygghetsboende är något som flera politiker uppskattar.

Artikelbild

| Bostäder. Där macken låg och på ängen invid Älgvägen planeras nya bostäder och trygghetsboende.

Monika Broman som representerar Liberalerna i äldrenämnden är en av dem.

– Jag har pratat om den här tomten hur länge som helst, den passar för ett trygghetsboende, säger hon.

Birgitta Rydhagen, som är kommunalråd för Miljöpartiet ser fler trygghetsboenden som något viktigt.

– Vi behöver fler, tanken är den som flyttar in ska kunna bo här ganska länge, säger hon.

Hittills finns endast 3-4 trygghetsboenden i Linköping, men det ska bli fler. Tanken är att den som flyttar in till en början ska betrakta det som vilket boende som helst, men bostaden ska vara anpassad så att det fungerar att åldras i den.

Förutom bostäder och trygghetsboende finns också behov av fler förskoleplatser. Därför vill det kommunägda bolaget Lejonfastigheter komma med i samma detaljplan. Förskolan på Älgvägen 14 har just nu plats för 45 barn, den ska istället ersättas med en som rymmer 160 barn.

Exakt hur allting ska se ut klarnar först när arbetet med detaljplanen satt igång och innan det blir dags för inflyttning tar det sannolikt fyra år. När detaljplanen är färdig kommer kommunen att bjuda in byggföretag till en markanvisningstävling som avgör vem som får bygga.