Linköping är en av der 24 städer som fick besök i somras när ett team reste runt på uppdrag av SJ för att hitta pärlorna att tipsa människorna i andra städer om.

I guiden ges det inledningsvis konkreta tips på hur man gör för att komma till centrum från resecentrum och var man vänder sig för att veta med om kollektivtrafiken. Eller hur man enkelt kan hyra cykel för en rundtur i Sveriges åttonde största stad.

Sedan tipsas det förstås om klassiker, som att besöka Sveriges näst största kyrkobyggnad, eller att promenera från Drottninggatan till Tannefors slussar. Ja allt med Stångån är väl vackert, och husen runt den. "Från sekelskifteshus med snickarglädje till funkispärlor."

Artikelbild

| Domkyrkan är mäktig. Dygnet runt - året om.

Linköping målas upp som att inte vara "någon stor shoppingstad", men man rekommenderar Norins Ost, från 1931 som lagrar sina egna ostar.

Mycket om mat står det. Eleganta japanska ShinNori, vackert belägna Stångs Magasin och inte minst "ruffmysiga" Simons Rosteri, där man inte får missa deras croissant med äggröra och parmaskinka. Men blanda inte ihop lunch med fika. En hel punkt på lista handlar om fika. Bland annat Lars Winnerbäcks favorit: Babettes Kafferi & Bageri, som drivs av en kulturförening. Det tipsas också om var man kan få "hemtrevlig mormorskänsla och mazariner bakade efter gammalt recept." Och var man ska gå för att få uppskattat afternoon tea på en torsdag.

Det tipsas inte om något av stans alla elitlag i sportens värld, men väl om en utflykt till Bergs slussar och hur man tar sig dit.

Och hur ska man avsluta kvällen i Linköping – om SJ får välja? Jo, allt börjar i loungebaren på Storan, kanske en tripp till "nördiga" Malt och Humle. Sen föreslås att man komponerar sin egen kötträtt i Johannes Kök. Danssugna hänvisas till Harry´s och takterrassen Taket för en svängom. Att kvällens brukar avslutas på Ågatan, det sår inget om, men det får man nog fråga sig fram till.

Artikelbild

| Norins Ost är inne på tredje generationen "Norinare".

Här kan du se hela SJ:s guide till Linköping. (extern länk)