Facket kritisk till neddragning av språkstöd

Nu tas modersmålspedagogerna i förskolan bort. Det är i alla fall förslaget, som Barn- och ungdomsnämnden ska besluta om nästa vecka.

Facket rasar mot neddragnigen i förskolan.

Facket rasar mot neddragnigen i förskolan.

Foto: TT

Linköping2015-09-19 09:48

Sedan flera år tillbaka har modersmålspedagoger åkt till förskolor en gång i veckan för att ge språkstöd åt 4-5 åringar med annat modersmål än svenska. Men 2012 fick kommunen kritik från Skolinspektionen. De påpekade att språkstödet ska ges till alla barn i behov, oavsett ålder.

Det gör att systemet med uppsökande verksamhet inte längre fungerar, enligt barn- och ungdomschef Lars Rejdnell.

– När det här infördes fanns det någonstans mellan 25 och 40 förskolor som hade det här behovet. I dag, när antalet förskolor med behov är minst 170, så klarar vi det inte. Vi måste hitta ett annat sätt som dessutom överensstämmer med lagen, säger han.

Enligt Rejdnell har viss del av modersmålsstödet utvecklats till att likna modersmålsundervisning och det faller utanför de krav som förskolan har på sig. Förskolan ska, enligt skollagen, medverka till att barn får utveckla såväl svenskan, som sitt modersmål. Det är förskolechefens ansvar att se till att det blir så.

Hur förskollärare, som kanske bara pratar svenska, rent konkret ska gå kunna utveckla och stödja fler hemspråk är aningen mera oklart. Utöver inrättandet av så kallade processtödjare, som förskollärarna ska få till sin hjälp, så kan det kan enligt uppgift handla om allt från att hitta sånger och sagor på nätet och spela upp dem till att bygga ett bibliotek med böcker och spel på barnens språk. Det ska också finnas digitala hjälpmedel och verktyg att använda.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S) påpekar att det än så länge rör sig om ett förslag.

– Vi håller fortfarande på att diskutera det politiskt. Men något måste vi göra efter kritiken från Skolinspektionen.

Från facket är kritiken hård. MBL-förhandlingen i frågan avslutades i oenighet. Lärarförbundets ordförande Sandra Wahlström, är mycket kritisk.

– Problemet, som vi ser det, är att man förändrar utan att konkret veta vad man ska göra istället.

Wahlström förstår att något måste göras och säger att delar i förslaget är bra. Men problemet är att det nu kommer att läggas ännu mer till den börda som förskollärarna redan har.

– I den gruppen ökar sjuktalen mest, så det är klart att vi är oroliga.

Lärarförbundet är absolut inte emot förändringar, poängterar hon.

– Men då måste vi tro på att det blir en bättre verksamhet, och det gör vi inte nu.

För de modersmålspedagoger som eventuellt blir utan arbete kan det finnas möjligheter att utbilda sig till förskollärare eller barnskötare. Arbete kan också innebära vikariat inom förskolan via kommunens vikariepool.

8 500 barn finns i förskolan

1 900 har ett annat modersmål än svenska

170 så många är förskolorna där barnen har ett annat modersmål än svenska.

74 Så många språk finns registrerade bland barnen

41 på så många språk erbjuds modersmålsstöd.

10 188 000 kronor kommer förändringen att kosta. Pengarna finns redan budgeterade i poster för grundläggande modersmålsstöd och stöd till nyanlända barn i förskolan.

2 000 000 000 (två miljarder) kronor. Ungefär så mycket uppgår Barn- och ungdomsnämndens totala budget till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om