Det var strax före midnatt under natten mellan fredagen och lördagen som polisen upptäckte att flera anhängare till Bandidos och supportergänget X-teams uppehöll sig på en krog på Ågatan.

– Vi kraftsamlade för att göra skyddsvisitationer. Ett flertal personer avlägsnades därefter från centrala Linköping, säger Henry Jansén vid Linköpingspolisen.

Polisen misstänkte att ett par av Bandidos-anhängarna var narkotikapåverkade och två anmälningar om ringa narkotikabrott upprättades.

Fem Bandidos-anhängare gick efter polisinsatsen på Ågatan vidare till en krog på Platensgatan. Det resulterade i ytterligare en polisiär insats som slutade med att fler anhängare avlägsnades från centrala Linköping.

Anhängare till Bandidos har under senare tid synts allt oftare i Linköping. Flera sammanstötningar har skett med personer som anses ha kopplingar till det så kallade Bergagänget.

– Det som skedde i fredags uppfattar vi som någon form av styrkedemonstration från Bandidos sida, säger Henry Jansén och fortsätter:

– Bandidos försöker att etablera sig i Linköping.

Enligt Henry Jansén finns det dock ännu inget som tyder på att mc-klubben har skaffat en klubblokal i Linköping.

Under de senaste åren har Black Cobra framstått som det dominerande kriminella gänget i Linköping. Det gänget anses dock inte längre finnas kvar i Linköping. Källor uppger att Bandidos kan vara på väg att fylla det maktvakuum som har uppstått i kriminella kretsar i Linköping.

Under natten till lördagen brann en bil på Prästbolsgatan i Berga. Tre personer sågs springa från bilen. Polisen misstänker dock inte att händelsen har något med Bandidos närvaro i Linköping att göra.