Under det senaste halvåret har det skett ett tiotal rån i Linköping där gärningsmännen har tvingat till sig jackor. Enligt Ann-Christine Rehnström,gruppchef vid Linköpingspolisens utredningsenhet, är det framför alltjackor av följande märken som rånarna är ute efter: Parajumpers, Armani och Peak Performance.

Linköpings tingsrätt har nu meddelat en dom som kan ha en viss avskräckande effekt. Den 22 september förra året befann sig tre tonåringar i närheten av Ekholmsskolan när de blev påhoppade av fyra ungdomar i 15-årsåldern. En av tonåringarna fick höra att han hade en snygg jacka och blev uppmanad att berätta hur ­mycket den kostade. Det dröjde inte länge förrän en av ungdomarna krävde att få prova jackan – av märket Armani. När tonåringen vägrade eskalerade situationen snabbt. Han ut­sattes för knuffar och fick en spark höften. En av rånarna visade dessutom upp ett knivliknande föremål. Ton­åringen kände sig tvingad att lämna ifrån sig jackan, värd närmare 1 400 kronor.

Under rättegången i Linköpings tingsrätt förklarade en av 15-åringarna att han sålde den stulna jackan dagen därpå för 500 kronor. Pengarna gick till att beställa pizza. Enligt 15-åringen skedde rånet för att inte hade någonting att göra.

Tingsrätten har nu dömt två av 15-åringarna för rån. De två andra 15-åringarna döms för medhjälp till samma brott. De fyra pojkarna döms till ungdomsvård i mellan 70 och 90 timmar. De ska även – tillsammans med sina respektive föräldrar – betala sammanlagt 11 000 kronor i skadestånd till rånoffret.