Det var på eftermiddagen den 10 april som någon tog sig in på hörselkliniken på US. Fyra bärbara datorer stals.

– Troligen hade någon glömt att låsa dörren. Stölden är givetvis polisanmäld, säger Björn Lidestam, biträdande professor i psykologi.

De fyra datorerna, som ännu inte återfunnits, saknar nästan helt ekonomiskt värde. Men på Björn Lidestams dator (den enda av typen MacBook Pro) finns resultat av hans forskarmödor sparade.

Artikelbild

| Stöld. Den 10 april stals fyra bärbara datorer på hörselkliniken på US.

– Min dator innehåller data från 140 personer som deltar i ett större forskningsprojekt som jag och många kollegor håller på med. Just dessa data har av olyckliga skäl inte sparats någon annanstans.

Forskningsresultaten som nu är på vift innehåller inte några känsliga personuppgifter och torde vara fullständigt ointressanta för alla utom Björn Lidestam.

– Det som finns i datorn är obegripligt för alla utom mig.

Forskningsprojektet som Björn Lidestam deltar i handlar om att kunna utveckla snabb och effektiv hörselträning. Resultaten, som i förlängningen kan leda till bättre livskvalitet för människor med hörselnedsättning, har hittills varit mycket lovande.

– Det här är jättejobbigt för mig. Det känns som om någon gjort inbrott i mitt eget hem och tagit något som betyder mycket.

Björn Lidestam vädjar nu till tjuven:

– Behåll gärna datorn! Men snälla, lämna tillbaka uppgifterna. Kopiera forskningsresultatet och skicka det till mig i ett anonymt brev!

Björn Lidestam säger att forskningsresultat är sparat i datorn under filnamnet ”v1.rsp”, och det finns minst två filer med samma namn i olika mappar, fast med lite olika tidpunkter för senaste lagring.

– Det är bara att kopiera över på ett usb-minne eller bränna på en cd-skiva. Det går också att mejla filerna till mig, säger Björn Lidestam, som lovar att inte röja namnet på den som hjälper honom med att återfå forskningsresultatet.

Fotnot: Forskaren tar emot brev på följande adresser: Björn Lidestam, IBL, Linköpings universitet, 581 83 Linköping eller bjorn.lidestam@liu.se