Först ut med jämställd skolgård

750 000 kronor i reda pengar har nu omvandlas till sittflak, hängmattor, solstolar och studsmattor. Projekt jämställd skolgård är i gång.

Här är det spireor som kommer i jorden. Många elever på Skäggetorpsskolan deltog i planterandet.

Här är det spireor som kommer i jorden. Många elever på Skäggetorpsskolan deltog i planterandet.

Foto: Adam Wrafter

Linköping2016-09-08 19:38

Det är fullt ös utanför Skäggetorpsskolan den här dan. Tonåringar med spadar i händer gräver i rabatterna, sätter växter på plats i jorden för att sedan flytta om växterna. Åsikterna om hur de ska planteras är nämligen inte alltid samstämmiga.

Skolgård

I morgon, fredag, är det invigning av en ny skolgård. Eller snarare, nya skolgårdar. Skäggetorpsskolan med sin kantiga form har egentligen ingen naturlig skolgård, utan snarare flera olika platser runt om skolan. Det var det skälet som gjorde att skolans rektor, Kajsa Andersson, bestämde sig för att söka pengar från Boverket när de utlyste en tävling på temat jämställd skolgård. I början av året kom beskedet. Skäggetorpsskolan var en av fyra skolor i landet som fick pengar. Hela 750 000 kronor.

Men vad är en jämställd skolgård?

Killar och tjejer

Det vet – numer – några tjejer i 7B. Noor Isaac, Cecilia Makdisi, Sara Salam och Sarra Suvalic svarar nästan samtidigt.

– Ett ställe där killar och tjejer kan hänga tillsammans.

De har, med medborgardialogen, som mönster gjort ett gediget efterforskningsjobb bland sina skolkompisar. Resultatet av det jobbet utmynnade i ett behov av platser där tjejer och killar kan hänga tillsammans. Nu håller det på att bli verklighet på skolan.

Rektor Kajsa Andersson är nöjd, särskilt med förarbetet och alla dialogerna. Det är den stora vinsten, anser hon.

– Egentligen spelar det inte så stor roll vad det blir, utan att det blev något.

Färdig 2017

Johan Wahlgren, Urban utveckling, har varit med som projektledare och han gillar resultatet.

– Det har varit jätteintressant jobb eftersom Skäggetorpsskolan knappt hade någon skolgård att prata om.

Den nya skolgården i all sin prakt kommer inte att kunna beskådas förrän nästa vår och sommar. När rabatterna blommar och hängmattorna och solstolarna kan nyttjas.

Noor Isaac, Cecilia Makdisi, Sara Salam och Sarra Suvalic har inte bara pratat med sina kamrater. Tillsammans med flera i klassen har de byggt ett "sittflak". Första målningen är gjord och nu funderar de på om de ska ha ryggstöd eller inte.

Det här blir jättebra, tycker de.

– Killarna spelar annars mest fotboll och vi håller mest på med våra paddor eller mobiler, säger Cecilia Makdisi.

Lektioner utomhus

Tidigare har många också stuckit iväg till aktivitetsparken. Men dit är det en bit och risken var stor att man kom för sent, berättar Sara Salam.

Frågan är väl nu om klassrummen, soliga dagar, blir helt öde om eleverna softar i hängmattor och solstolar. Då får man göra som Johan Wahlberg föreslår.

Flytta ut lektionen utomhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om