– Vi vill ta tilbaka ordet fitta till något bra, säger Rebecka Geijer Michaeli i RFSU Linköping, på frågan om rubriken för arrangemanget kan verka provocerande.
Fittans dag är en del i studiecirkeln Fittan i fokus som pågått sedan 2012.
Åsa Åbom, RFSU Linköping, tycker att fitta är ett praktiskt ord för hela det kvinnliga könsorganet.
– Vi har ju ordet vagina för den inre delen och vulva för den yttre delen, säger hon.
Det är ju också ett ord som används i mindre trevliga sammanhang. I skolor använder eleverna ordet mot varandra, och kanske mot lärare?
– Genom att man använder ordet negativt vill vi istället ladda det med en positiv betydelse, säger Åsa Åbom och tillägger:
– Då får inte ordet fitta samma negativa effekt.
Om syftet med studiecirkeln säger hon:
– Vi vill öka kunskapen om hur fittorna ser ut och fungerar. Folk behöver vänja sig att prata om dem, tycker hon.
Besvär som påverkar
Årets temadag inriktades på smärtsamma åkommor med koppling till kvinnans kön. Endometrios är en av dessa sjukdomar, som drabbar runt tio procent av alla som får mens. Men det kan ta så länge som åtta år innan rätt diagnos ställs. RFSU anser att de olika underlivsproblemen borde klassas som folksjukdomar med tanke på hur många som drabbas.
Forskarna Malena Gustavsson och Renita Sörensdotter, som studerat hur kvinnor socialt påverkas av smärtor i underlivet, föreläste. Konstnären Xenia Klein föreläste också, med utgångspunkt från att hon är transperson. Dessutom berättade sexologen Suzanne Larsdotter om fittans roll inom vetenskap och kultur.
– Vi har bjudit in forskare med samhällsvetenskaplig inriktning, för det finns sociala samhällsaspekter när man lever med fittsmärta, säger Åsa Åbom.
Besvären påverkar såväl samliv som fritidsaktiviteter.
För kunskap
Åsa Åbom beskriver fitt-temat som en rörelse som spridit sig från storstäderna Stockholm och Göteborg. Serieskaparen och radioprogramledaren Liv Strömquists seriealbum Kunskapens frukt, som utgavs 2014, har också fått betydelse för hur man idag beskriver det kvinnliga könsorganet.
– Till och med i Barnkanalen talar man ju om mens, snippor och snoppar, säger Åsa Åbom och menar att det blir mindre pinsamt att uppmärksamma könsorganet om man har mer kunskap om det.
Kommer det att ordnas någon temadag kring det manliga könsorganet också?
– Nej, det är inget som vi fokuserar på, säger Åsa Åbom.