Produkter som innehåller sötningsmedlet xylitol kan innebära livsfara för din hund. Det kunde ha slutat riktigt illa för Patric Svenssons lilla Tekla – men valpen klarade sig tack vare handlingskraftigt agerande av husse och veterinär.

Häromveckan hörde Patric Svensson konstiga ljud från hundinhägnaden på sin tomt. Han sprang dit.

– Tekla ragglade och dreglade och jag förstod att hon var förgiftad av något. Hon blev väldigt snabbt dålig, så jag kastade in henne i bilen och bad sambon ringa veterinären. På den korta tid som vi åkte mer eller mindre förlorade hon medvetandet, säger Patric Svensson.

Artikelbild

| Patric och Tekla. När valpen fick i sig sockerfria tabletter var hon nära att dö.

Han körde i ilfart till Valla Djursjukhus i Linköping och när de kom fram var Tekla inte kontaktbar. Ett mardrömsscenario för alla husdjursägare.

– De kallade till sig så många veterinärer som det bara gick. Sedan hann jag inte mer än sätta mig i bilen förrän de ringde och sa att de inte visste om de kunde rädda henne, säger Patric Svensson.

Han satte sig i väntrummet, alldeles förtvivlad.

– Jag satt och väntade i fem, tio minuter och då kom en veterinär förbi. Jag vågade inte titta på henne först. Men så log hon och sa "kom så ska du få titta på någonting". Jag kom med och då käkade Tekla.

Artikelbild

| Hos veterinären. De visste inte om hunden Tekla skulle överleva xylitol-förgiftningen, men med intravenös glukos fick de upp valpens blodsocker.

Det visade sig att valpen slukat en tablettask med sockerfria godisar innehållandes xylitol och fått en rejäl sänkning av blodsockret.

– Veterinärerna tog blodsockret vilket låg på under 1, vilket för en människa är koma. De satte in glukos intravenöst och då piggnade hon till sig väldigt fort. Men hade jag kommit några minuter senare hade de inte kunnat rädda henne. Sedan såg jag att hon kräkts upp det mesta i trädgården. Men bara det lilla i magen blev en otroligt kraftig förgiftning, säger Patric Svensson.

Artikelbild

| Xylitol. Sötningsmedlet finns i tabletter, tuggummi och tandkräm med mera och kan vara livsfarligt för hund och katt.

Han vill nu varna andra hundägare:

– De flesta vet att hundar inte ska äta choklad, men det är inte i närheten så giftigt som xylitol. Jag känner folk som har haft hundar ett helt liv utan att veta om det.

Artikelbild

| Sockerfritt. Sötningsmedlet xylitol är farligt för hundar.

Läs mer om xylitol och hundars känslighet för ämnet på Giftinformationscentralens hemsida.