Husbygget i korsningen Rosengatan/Lasarettsgatan – granne med Folkungavallen – kräver lite extra. Hela Ramshäll är byggt på samma berggrund. En sprängladdning vid Rosengatan 1 gör att hela området skakar.

Därför har Åhlin & Ekeroth hyrt in en maskin från företaget Uppländska berg. Maskinen driver en vajer av gummi, stål och diamant som sågar genom berget.

Markus Johansen sköter den, han bor egentligen i Kopparberg men just den här dagen sågar han i Linköping. Oftast arbetar han i Stockholm. Ju mer tättbebyggt desto knepigare blir det att spränga.

Artikelbild

| Markus Johansen från Kopparberg sågar genom berg med en vajer.

Nu låter han sågen gå några timmar tills han sågat sig genom berget. Därefter kan sprängaren göra sitt jobb. Det krävs fortfarande dynamit, men sprängningen sker då i det berg som sågats loss och därför fortplantas inte vibrationen.

Åtminstone inte lika mycket.

För säkerhets skull sitter mätinstrument på byggnaderna i området.

– Just i dag mäter vi på elva hus. Det är för att vara säkra på hur mycket vi påverkar, säger Thomas Hedberg, produktionschef vid Åhlin & Ekeroth.

Artikelbild

| Markus Johansen från Kopparberg sågar genom berg med en vajer.

De har fått i uppdrag av Riksbyggen att bygga de 35 bostadsrättslägenheter som ska stå klara hösten 2018.

För Markus Johansen som sköter maskinen är uppdraget vid Rosengatan över på drygt en dag, dagen därpå ska han till Universitetssjukhuset för att lägga ett ovanligt stort snitt.

Artikelbild

| Thomas Hedberg, produktionschef vid Åhlin & Ekeroth.

– Där blir det nog över tusen kvadratmeter, kanske femtonhundra, säger han.

Om han har tur håller en vajer för hela snittet.

Artikelbild

| Thomas Hedberg, produktionschef vid Åhlin & Ekeroth.

– Men man vet aldrig, det beror på hur hårt berget är. Ibland håller den länge, ibland måste jag byta när jag sågat 300 kvadratmeter.

För Åhlin & Ekeroth blir sågningen betydligt dyrare än att bara använda dynamit – det är därför metoden mest används i stan.