Nuförtiden byggs det enbart lägenheter till studenter – de gamla korridorrummen har fallit ur modet. Det beror delvis på att dagens studenter ställer högre krav än förr, men också på att det är oekonomiskt att bygga långa korridorer som inte används till annat än passage.

Men korridorrummen har en fördel som de egna lägenheterna inte har. Med studiekompisar tätt inpå sig minskar risken att känna sig ensam och isolerad i en ny och främmande stad.

Studentbostäders nya koncept "Vallavåningen" bygger på den gamla korridortanken. Men de 15 rummen i varje våning är mindre – 14 kvadratmeter i stället för 20 – och korridoren har i stället fått svälla ut till 200 kvadratmeter och bli matsal, sällskapsrum, kök och ett jättestort vardagsrum. Bioduk och stor balkong ingår också.

Artikelbild

| Byggnation pågår. Christoffer Gerking och Thomas Lilja från Studentbostäder i det som ska bli Vallavåningens vardagsrum.

Varje student har därmed tillgång till 214 kvadratmeter – ett sorts kollektivboende i en gigantisk 18-rummare.

– Vi släppte rummen i den första våningen i veckan och intresset var större än väntat. Det här är ju ett helt nytt koncept, så man vet aldrig i förväg, säger Christoffer Gerking, förvaltningsspecialist på Studentbostäder.

Hyran ligger på 4 895 kronor i månaden (egentligen 4 079 eftersom två månader om året är hyresfria). Det är 2 000 mer än ett studentrum i Ryd och ungefär lika mycket som en liten nybyggd studentlägenhet.

– Vi tror att många hellre bor här än i egen lägenhet, de som vill ha gemenskap och nära till kompisar, säger Christoffer.

Artikelbild

| Vallastaden. "Det här blir en väldigt fin och levande stadsdel", säger Marcus Strandmer, produktionsledare på Åhlin & Ekeroth som bygger hela kvarteret där studentbostäderna ligger.

Förutom gemenskapen satsar Studentbostäder på att göra livet enklare för studenterna.

– Här ingår precis allt. Inte bara möbler utan allt från köksredskap till mattor, gardiner och toaborste. Hit kan man komma med en resväska och bara koncentrera sig på studierna.

Artikelbild

| Vallavåningen. Så här kommer rummen att se ut, med stege upp till sovplatsen.

Städning av de gemensamma ytorna ingår i hyran. Den som vill kan också köpa till städning av det egna rummet, samt tvätt och leverans av matkasse.

Det låter som om dagens studenter är lite bortskämda?

Artikelbild

| Utsikt. Från den stora balkongen blir det bra utsikt över Vallastaden och Smedstadsbäcken.

– Det kan man ju tycka. Men vi har 26 procent internationella studenter hos Studentbostäder och de är vana vid sådana här faciliteter. I andra länder kan det ingå även måltider, berättar Christoffer.

Ett rum i varje Vallavåning är större, 22 kvadratmeter, och är tänkt för två personer. Takhöjden är hela 3,40, vilket ger plats för sovloft.

Artikelbild

| Köket. Här ska det bli plats för 16 personer som lagar mat.

Den ena av två Vallavåningar har inflyttning 1 september, den andra ska visas upp på bomässan och har tillträde 1 oktober.

I huset byggs också 153 vanliga studentlägenheter, mest ettor men även tvåor och treor. Åhlin & Ekeroth står för byggandet.