– Jag har fått många nya vänner från olika länder och det är så roligt att lära sig odla, säger Barlin Ahmed som kom till Sverige från Somalia 2005. Potatis, lök och tomater är viktigast, men tänk om vi kan odla vattenmeloner i det nya växthuset!

Barlin var en av dem i projektet Drivbänk som på onsdagen visade upp en jätteträdgård vid Vreta kluster utanför Ljungsbro.

För två år sedan såddes ett litet frö hos Louise Ridderström och Christina Nordström, båda med över 20 års erfarenhet av gröna näringar i Östergötland. De vet hur många arbeten det finns på den östgötska landsbygden, men alla vågar inte heltidsanställa. Tänk om man kan hitta på något som hjälper både landsbygdsföretagen och dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, såväl svenskar som nyanlända.

Artikelbild

| Odlingsglädje. "Kursen har gett mig mycket kunskap om odling, men också många nya vänner", säger Barlin Ahmed.

Fröet har grott rejält och sprider sig nu över tusentals kvadratmeter odlingsmark i Vreta kluster. Här finns ett stort fält med solrosplantor där det ska bli en labyrint som förbinder klustrets huvudbyggnad med trädgården.

I Sjöviks växthus har gurka och kålväxter och sallad fått växa till sig och nu planterats ut.

Här finns också en stor perenn odling med sparris, bärbuskar och rabarber.

I en särskild plantskola har deltagarna fått lära sig ympning och att tillverka äppel- och prydnadsträd.

Artikelbild

| Studiebesök. På onsdagen visades odlingarna upp för representanter för olika företag i Vreta kluster.

Det ska bli ett stort eget växthus, en pergola, kanske en gårdsbutik, biodling, försöksodling av ovanliga grödor, något inom fiskenäringen . . .

Förutom teori, praktik och studiebesök lagar deltagarna mat tillsammans. Svenskar, irakier, somalier, eritreaner, alla vi talar med lovordar över projektet.

Artikelbild

| Kuvös. Gurkplantorna drogs upp i växthus. Nu har Ruwaida Al-Tabookhi från Irak planterat dem utomhus i skydd av en fiberduk.

– Det är roligt att få vara utomhus och se allt växa, tycker Daniel Tekle, som kom från Eritrea 2014.

Louise vill betona att det inte handlar om daglig verksamhet, utan om att deltagarna verkligen ska komma ut i arbete.

Artikelbild

| Blandade blommor. Kadija Geller Yusup från Somalia tycker att trädgårdsutbildningen är bra.

– Vi ska möta branschens krav och göra deltagarna anställningsbara. Drömmen är därför ett eget bemanningsföretag som kan placera rätt människor på rätt företag under rätt period av året. Efterfrågan på ekologiska varor ökar och kräver fler händer i odlingarna.

Det finns dessutom fastighetsbolag som är intresserade av människor som kan ta ansvar för statsodlingar i olika bostadsområden.

Artikelbild

| Mycket jobb. Nimo Ali och Khadra Migile från Somalia jobbar just nu för fullt med visningsträdgården i Vreta kluster.

Drivbänk är ett unikt projekt och ännu i sin linda.

Men det ser lovande ut. Både grödor och odlare har stolt hållning i väntan på att sommarvärmen ska komma och ge plantorna den verkliga skjutsen.