Niklas Borg (M), vice ordförande i socialnämnden, är kritisk till att majoriteten sitter för still i båten.

– Situationen har halvvägs in i mandatperioden utvecklats åt helt fel håll, säger han.

Att det ser ut som det gör är ingen överraskning för Niklas Borgs del. Under sina åtta år som socialnämndens ordförande hade han ungefär samma problem att brottas med. Under den tiden var inte oppositionen nådig i sin kritik, menar han.

– Särskilt (S) jagade oss väldigt mycket och tyckte att det var bedrövligt att vi inte tog tag i det här. Därför hade jag väntat mig mer från deras sida. Men inget har hänt.

Niklas Borg är förvisso nöjd över att majoriteten inte avvecklar det han tycker är bra insatser riktade till de som står allra längst från arbetsmarknaden, som P100 och Team Utreda. Men det räcker inte, säger han.

Nu vill han ha svar på två frågor; Vilken strategi Koalitionen för Linköping har för att minska antalet långvariga försörjningstagare i Linköping, och om kommunala anställningar – något som flera kommuner har infört – också kan bli verklighet i Linköping.

– Kommunala anställningar är en viktig del för att öka möjligheterna för fler att närma sig den riktiga arbetsmarknaden, säger han.

Jobb som kan bli aktuella är sådana som inte konkurrerar med vanliga anställningar.

– Sådan som kan tillföra kvaliteter i våra välfärdsverksamheter, som extra resurs i förskola – utan pedagogiskt ansvar – eller inom omsorgen. Det finns många sådana saker som går att göra utan att det konkurrerar ut riktiga anställningar