Konstgräsköp för 5,2 miljoner

Linköping gör slag i saken och köper – för 5,2 mijoner – gräs på sin egen mark. Kultur- och fritidsnämnden beviljas nu extrapengar för att finansiera såväl själva köpet som driften och skötseln av konstgräsplanen.

5,2 miljoner kostar gräsmattan. Marken under ägs redan av kommunen.

5,2 miljoner kostar gräsmattan. Marken under ägs redan av kommunen.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-06-17 05:30

Förklaringen till ivern att köpa konstgräset på fotbollsplanen vid Anders Ljungstedts gymnasium har varit, enligt kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) att kommunen vill ha rådighet över marken i en framtid när hela Stångebro/Kallerstadområdet kommer att genomgå stora förändringar.

Även om de ser ut att råda politisk enighet om beslutet att köpa så har företrädare för Alliansen sagt att den egenliga orsaken till affären handlar om att stötta den lokala idrotten. I det här fallet hamnar pengarna hos LHCs bolag Ispalatset.

Hur det än ligger till med den saken så har nu kultur- och fritidsnämnden begärt att få pengar för att kunna genomföra sitt gräsköp. Att priset har hamnat på 5,2 miljoner beror på, enligt Kristina Edlund, att konstgräset har värderats till detta pris.

Ytterligare en förklaring till köpet är att Linköping behöver fler gräsytor. På det här sättet, utlovas det, får alla fotbollsklubbar möjlighet att nyttja gräsplanen genom det bokningssystem som nyttjas inom kommunen. Dessutom, noteras det, är det bra för jämställdheten med ytterligare en kommunal konstgräsplan eftersom det skapar bättre förutsättningar för pojkar och flickor och kvinnor och män.

Enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Bergfasth Gyllenberg (MP) var det ett lätt beslut att ta.

– Ja, vi får utökad ram och möjlighet att ge våra föreningar mer tid på konstgräs. Vi är nöjda med det.

Beslutet var enhälligt med moderaten Anna Steiner Ekström lämnade en protokollsanteckning, där det framgår att hon anser beslutet vara bra. Men skriver hon " Det är däremot olyckligt att köpet skapar frågetecken om huruvida det är dolt stöd till LHC. Vår uppfattning är att det är dags att kommunen sammanställer och öppet redovisar koncernens hela engagemang med LHC. Det skulle vara bra för alla inblandade parter.

Läs mer:

http://www.corren.se/nyheter/linkoping/konstgras-ger-miljonklipp-for-lhc-om4170044.aspx

http://www.corren.se/sport/kommunen-en-ovanlig-situation-om4141251.aspx

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!